Onstabiliteit volgende week terug met regen in delen van Spanje

door admin
onstabiliteit en regen

Vorige week veroorzaakte een DANA opnieuw regen in Spanje. Vervolgens waren er enkele dagen van hitte in grote delen van Spanje, maar de komende week keert de onstabiliteit weer terug naar het Iberisch schiereiland. Een aankomend Atlantisch front zal regenbuien en stormen veroorzaken in verschillende regio’s.

Dit meldt Rubén del Campo, woordvoerder van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

Maandag: stijgende temperaturen

De week begint met een nieuwe stijging van de temperaturen, zowel overdag als ’s nachts. Op maandag zullen de temperaturen in het binnenland ruim boven de 30 graden Celsius uitstijgen en in het binnenland van Andalusië zelfs de 40 graden Celsius bereiken.

Dinsdag: aankomst van het Atlantisch front

Op dinsdag voorspelt Del Campo de komst van een front dat de onstabiliteit zal verhogen. In de bergachtige gebieden van de noordelijke helft van Spanje worden onweersbuien verwacht en zullen de temperaturen dalen in Galicië en het westen van Extremadura en Andalusië. In het centrum en oosten van het schiereiland blijft het echter warm, met temperaturen tussen de 34 en 36 graden Celsius.

Regen en onweersbuien in Castilla-La Mancha

Voor dinsdag worden in Castilla-La Mancha buien en onweersbuien voorspeld in de bergachtige gebieden van het noordoosten. In de rest van de regio worden droge onweersbuien verwacht, vooral in het zuidwesten en de rest van La Mancha. De maximumtemperaturen zullen licht stijgen, vooral in het noordoosten, terwijl de minimumtemperaturen onveranderd blijven. Er zal een zwakke variabele wind zijn, met matige intervallen in het noorden van La Mancha en het zuidoosten.

Woensdag: uitbreiding van de buien

Woensdag zullen de buien zich uitbreiden naar de noordelijke helft van het land. In Castilla-La Mancha is er kans op buien in het noordoosten en noorden van La Mancha, met meer waarschijnlijkheid in de bergachtige gebieden van Guadalajara. Er worden ook onweersbuien verwacht in de bergen van de regio Ibérica en het zuidoosten.

Donderdag: terugkeer van dtabiliteit

Vanaf donderdag zullen buien waarschijnlijk hevig zijn in het noordoosten van Spanje en op de Balearen. In de rest van het land zal de situatie zich weer stabiliseren. De temperaturen zullen in het noordelijke deel van het schiereiland weer stijgen en weinig veranderen in de rest van het land. In grote delen van de zuidelijke helft zullen de temperaturen vanaf donderdag en de daaropvolgende dagen waarschijnlijk boven de 34 tot 36 graden Celsius blijven.

Buienradar

Volgens de buienradar van elTiempo.es zorgt de onstabiliteit op zondag de tweede helft van de dag in Noord-Spanje en de kust en binnenland van Girona voor regenbuien. Ook kunnen lichte regenbuien vallen in Mallorca. Donderdag kan het gaan regenen het in het westen van Extremadura en Andalusië. Vrijdag zijn ook het oosten van Andalusië, evenals de Spaanse noordkust en een deel van de hoogvlakte aan de beurt.

Dit vind je misschien ook leuk