Opnieuw stopzetting van bouw macro toeristisch complex op Tenerife

door admin
Opnieuw stopzetting van bouw macro toeristisch complex op Tenerife

In het complex is de beschermde plantensoort ‘viborina triste’ (droevige slang) aangetroffen volgens de milieuvereniging ‘Salvar la Tejita’, die al langer tegen de komst van het grote toeristische project strijdt. Het ministerie van Ecologische Transitie heeft nu de aanwezigheid van de beschermde plantensoort bevestigd en het bevel gegeven tot stopzetting van de bouw. Doorgaan zou de onmiddellijke dreiging van milieuschade aan beschermde wilde flora betekenen. 

Beschermde soorten in het complex

Salvar la Tejita sprak in haar oorspronkelijke klacht over 10 beschermde soorten flora en verschillende soorten fauna die door de werken zouden worden aangetast. De droevige slang (Echium triste), is opgenomen in de Canarische Eilandencatalogus van beschermde soorten. Die moeten worden behouden vanweg hun wetenschappelijke, ecologische, culturele waarde of hun zeldzaamheid. Bovendien is verplaatsing van deze plant niet mogelijk, zonder zijn voortbestaan in gevaar te brengen.

“We blijven vechten tot definitieve stopzetting”

“We zijn blij dat deze eerste stap is gezet. Maar benadrukken dat deze stopzetting uit voorzorg is. We zullen daarom blijven vechten totdat het definitief wordt en ze verantwoordelijk zijn voor alle onregelmatigheden die dit project met zich meebrengt. Als de wet wordt nageleefd moeten de werken definitief worden stopgezet”, aldus zei een woordvoerder van de lokale milieubeweging. Deze heeft sinds het begin van de bouw van het toeristische megacomplex protesten uitgevoerd om de ontwikkeling ervan te voorkomen door voortdurend te wijzen op schendingen op het gebied van archeologie en milieu.

Na dit bevel tot opschorting van de werkzaamheden, krijgt de promotor Segunda Casa Adeje S.L. een periode van 15 dagen om in verweer te gaan.

Cuna del Alma zal in beroep gaan

Vanuit Cuna del Alma is al meegedeeld dat “het bedrijf de oportune tegenbeschuldigingen zal uiten en de mogelijke juridische stappen zal bestuderen die het kan nemen ter verdediging van de rechten die de promotor heeft verworven door over alle nodige stedenbouwkundige en milieuvergunningen te beschikken”. 

De organisatie wijst er op dat de beschermde plant niet eerder is ontdekt en dat ze een aanvraag hebben ingediend bij de overheid van de Canarische Eilanden voor de overeenkomstige vergunning.

Andere obstakels voor Begische families achter promotor

Dit is echter niet het enige probleem waarmee de Belgische families Vandermarliere en van Biervliet die verantwoordelijk zijn voor het project worden geconfronteerd. Enkele obstakels zijn: hun bouwbedrijf is al 600.000 euro boete opgelegd voor het vernielen van de archeologische vindplaats ‘Guanche’, de aanwezigheid van een bedrijfspand op het strand dat de aanleg van een semi-privéstrand verhindert of de petitie met meer dan 37.000 handtekeningen verzameld op het platform Wemove.eu om de bouw van het project definitief te stoppen.

El Puertito de Adeje, een waardevol ecosysteem 

Het gebied dat is gekozen voor de bouw van Cuna del Alma bevindt zich in de Teno-Rasca Marine Strip Special Conservation Zone (ZEC). Bovendien grenst het aan de La Caleta Site van Wetenschappelijk Belang. Hier nestelen meer dan 30 vogelsoorten en is beschermde flora aanwezig. 

Bouw van 420 villa’s

Om Cuna del Alma met zijn 420 villa’s te realiseren is een investering van 350 miljoen euro gepland. Het gaat veelal om luxe villa’s. Op papier zou de eerste fase in 2025 worden afgerond met de voltooiing van de eerste 108 woningen, een boerderij van 20.000 m², restaurants, een spa en een kinderclub. De totale oppervlakte van het complex zal ruim 400.000 m² beslaan.

Dit vind je misschien ook leuk