Opstoppingen, ongevallen en brandweerinterventies door DANA in Madrid

door admin
madrid regen

Maandagochtend was Madrid in de greep van hevige regenbuien als gevolg van een DANA. De buien leidden tot 35 interventies door de gemeentelijke brandweer. Die hield zich voornamelijk bezig met opgehoopt water en het verwijderen van afgebroken takken.

De nacht voorafgaand aan deze ochtend kende weinig incidenten, maar de situatie veranderde snel toen de ochtend aanbrak. Inma Sanz, viceburgemeester van Madrid en hoofd van de afdeling Veiligheid en Noodgevallen, lichtte toe dat de nacht relatief rustig verliep met slechts drie meldingen incidenten gerelateerd aan het water tot 8:00 uur. Wel ontstonden er meerdere files op de rondweg en andere wegen in de Spaanse hoofdstad door de aanhoudende buien als gevolg van de DANA.

Oplopende incidenten

In de loop van de ochtend nam het aantal incidenten toe, met name door vallende takken en overstromingen in woningen, kelders en garages. Desondanks gaf Sanz aan dat de situaties niet extreem complex waren. Ze verwachtte dat de problemen snel opgelost zouden kunnen worden, mits de regenval zou afnemen. Op X schrijft @FernandoMadridd ‘Water en meer water, het lijkt op een ochtend in de herfst met 14 graden en mist (…)”.

Elders in de regio

Op regionaal niveau had alarmnummer 112 van de regio Madrid in zes uur tijd 72 meldingen van regen gerelateerde incidenten verwerkt. Ook buiten de hoofdstad en met name in de berggebieden ten noorden ervan ging het behoorlijk tekeer. Op sommige plekken viel binnen een uur tijd 15 liter neerslag per vierkante meter, zo meldde het Spaanse weerbureau AEMET. Dit toont de wijdverspreide impact van de regenval in de gehele regio. De autoriteiten bereiden zich voor op verdere regenbuien.

Lees ook: Opmerkelijk: In heel Spanje regen en kou de komende week

Elders in Spanje

De regen beperkt zich niet tot het centrale deel van het land. In ieder geval tot en met woensdag zullen er meer buien en stormen ontstaan in grote delen van het zuiden en oosten van Spanje. Bovendien zal de atmosfeer koel zijn en de hitte nog even buiten Spanje houden. Er zullen buien vallen in Extremadura, Castilla-La Mancha, Madrid, het binnenland van Andalusië, Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap, naast het noorden van Aragon en ook in het binnenland van Catalonië. De kans op regen is ook groot op de Balearen.

regen oostkust

Dit vind je misschien ook leuk