Opmerkelijk: In heel Spanje regen en kou de komende week

door admin
neerslag

Het was even normaal warm in grote delen van Spanje de afgelopen dagen. Nu gooit een zogenoemde ‘explosieve cyclogenese’ roet in het eten van mensen die rekenen op zon en blauwe luchten. Een drastische weersverandering met een weerbeeld dat eerder typerend is voor eind maar dan voor midden juni. Het zal bovendien maar weinig delen van Spanje ongemoeid laten.

Op zaterdag deed een koude luchtmmassa van bijna polaire oorsprong al zijn intrede in het Iberisch Schiereiland. AEMET waarschuwt dat deze massa zal zorgen voor een ‘gota fría’ ofwel DANA. Dat betekent dat het de komende dagen in bijna heel Spanje zal regenen. De meest intense buien zullen echter in het midden, oosten en Vanaf vandaag, zaterdag 8 juni, waarschuwt AEMET voor een koude luchtmassa van bijna polaire oorsprong die over het Iberisch schiereiland zal trekken. Deze massa zal zorgen voor een gota fría, wat betekent dat het de komende dagen in bijna heel Spanje zal regenen, met de meest intense buien in het oosten van het land terechtkomen.

Kou en zelfs sneeuw

Volgens de huidige voorspellingen zal het beginnen te regenen in het midden van het land rond Madrid. Die buien trekken vervolgens richting de gehele Spaanse oostkust en de Balearen. Ook het zuidoosten van Andalusië krijgt met buien te maken. Opmerkelijk is bovendien de temperatuurdaling in heel Spanje. Het kwik zal aanzienlijk dalen, met minima onder de 10 graden in het binnenland. Dit onverwachte koudefront betekent ook dat sneeuwval verwacht wordt in veel berggebieden op hoogtes tussen de 1700 en 2000 meter.

Het weer blijft in elk geval tot en met woensdag onvoorspelbaar. Daarna is het even rustig op wat losse buien op de Balearen na. Op vrijdag krijgt het gehele noorden van Spanje weer met neerslag te maken. Van Galicië tot aan de oostelijke Pyreneën en grote delen van Catalonië.

Wat is een explosieve cyclogenese?

Een explosieve cyclogenese, een bomcycloon of weerbom, is een snelle en aanzienlijke daling van de luchtdruk in een weersysteem. Dit gebeurt wanneer de luchtdruk binnen 24 uur met minstens 24 hectopascal (hPa) daalt, afhankelijk van de breedtegraad. Bomcyclonen komen vooral in de winter en boven zee voor, maar kunnen ook op land optreden. Ze kunnen zeer sterke winden van 120 tot 155 km/u veroorzaken, vergelijkbaar met een categorie-1 orkaan, en gaan vaak gepaard met hevige regenval. Zelfs de minder krachtige bomcyclonen kunnen aanzienlijke schade veroorzaken. Het belangrijkste verschil met een DANA is dat een explosieve cyclogenese een snelle en intense ontwikkeling van een storm is met een significante drukdaling, terwijl een DANA een meer geïsoleerd fenomeen is dat intense regenval kan veroorzaken zonder de snelle drukveranderingen van een bomcycloon. Beide kunnen echter aanzienlijke weersimpact hebben. Meteorologen adviseren dan ook de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden.

Dit vind je misschien ook leuk