Orka-aanvallen op boten in Spanje verklaard door internationale deskundigen

door admin
Orka-aanvallen op boten in Spanje verklaard door internationale deskundigen

De aanvallen van een groep orka’s op boten in de Straat van Gibraltar en voor de kust van Galicië houden internationaal de gemoederen bezig. Een groep deskundigen komt met een hypothese waarom de orka’s het op de boten voorzien hadden.

Volgens de experts zouden de orka’s in de Straat van Gibraltar zijn aangevaren door een boot waardoor ze gewond zijn geraakt. Na zo’n traumatische ervaring zien vooral jonge walvissen de oorzaak van het ongeluk – in dit geval een boot – aan voor gevaar waardoor ze bij het opmerken van andere boten automatisch in de aanval gaan.

Automatisch aanvalsmechanisme in werking

Experts hebben bewijzen (foto’s en video’s gemaakt door de bemanning) verzameld dat in ieder geval drie van de jonge orka’s dezelfde dieren zijn die in de Straat van Gibraltar in botsing kwamen met een boot en later betrokken waren bij aanvallen op boten voor de Galicische kust.

Experts zeggen dat deze dieren altijd nieuwsgierig zijn, maar dat het nauwelijks voorkomt dat ze uit zichzelf boten aanvallen. In het onderzoeksrapport staat dat het tijdens de incidenten voor de kust van Galicië duidelijk was dat de groep jonge orka’s de intentie had om de zeilboten tegen te houden.

Verkapte vorm van nieuwsgierigheid

Toch is men niet 100 procent zeker over deze hypothese. Twee mariene biologen die onderdeel zijn van de werkgroep laten weten dat het vooralsnog onbekend is welke boot de orka’s in de Straat van Gibraltar heeft verwond. Deskundigen durven zodoende niet uit te sluiten dat het gedrag van de orka’s toch een verkapte vorm van nieuwsgierigheid is. Het kan zijn dat ze ineens ontdekt hebben dat ze door het aanraken van boten ervoor kunnen zorgen ze van richting te veranderen of te stoppen. “Een verkapte vorm van spelen,” zo vertelt een van de deskundigen.

Dat orka’s gewond raken in de Straat van Gibraltar komt regelmatig voor. Vaak schampen orka’s langs visnetten als ze tonijn proberen te pakken die boten net aan het binnenhalen zijn. Of tonijnvissers die de walvisachtigen als concurrenten zien, brengen zelf verwondingen aan om de dieren weg te jagen. Sinds juli zijn er 33 incidenten geweest waarbij orka’s boten hebben opgezocht; 6 in de Straat van Gibraltar, 5 langs de Portugese kust en 22 in augustus voor de kust van Galicië.

Dit vind je misschien ook leuk