Overlijdensrisicoverzekering in Spanje: Bescherm uw dierbaren en bespaar slim

door admin
overlijdensrisicoverzekering OVR

Heeft u er wel eens bij stilgestaan wat de financiële gevolgen zouden zijn voor uw nabestaanden als u, als belangrijkste kostwinner, plotseling zou komen te overlijden? Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) biedt een vangnet in zulke moeilijke situaties.

Laten we het belang van een ORV nader bekijken, hoe het proces werkt met hypotheken in Spanje, en manieren om de beste en meest betaalbare opties te vinden.

Waarom is een ORV belangrijk?

Een overlijdensrisicoverzekering keert uit bij overlijden door een natuurlijke dood, door ziekte (ongeacht welke ziekte) of een ongeval (in het verkeer of een ander ongeval). Het is ontworpen om uw dierbaren te beschermen in diverse scenario’s:

 • Inkomenvervanging: Als uw overlijden een aanzienlijk financieel verlies voor uw nabestaanden betekent, compenseert de uitkering van de ORV dit inkomen. Dit helpt bij het opvangen van dagelijkse uitgaven, het afbetalen van schulden en het handhaven van de huidige levensstandaard.
 • Aflossing van schulden: Hypotheken, autoleningen, studieleningen of andere openstaande schulden verdwijnen niet automatisch na uw overlijden. Een ORV kan ervoor zorgen dat u deze schulden niet nalaat aan de nabestaanden, wat kan voorkomen dat ze het huis moeten verlaten of onder zware financiële druk komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen waar één van de twee partners werkt. Stel dat de hoofdverdiener van het gezin komt te overlijden, kan het gezin in problemen komen. De maandelijkse inkomsten worden hierdoor aanzienlijk lager. Om een inkomstendaling op te vangen, is een ORV een interessante oplossing.
 • Dekking van de laatste kosten: Begrafenissen, crematies, en de afhandeling van uw nalatenschap brengen vaak hoge kosten met zich mee. Een ORV beschermt uw dierbaren tegen deze extra financiële zorgen in een toch al emotioneel zware tijd.
 • Een erfenis en financiële steun: Naast het dekken van specifieke kosten, kan een ORV dienen om een erfenis achter te laten voor uw geliefden. Denk bijvoorbeeld aan de familie van Blackie, de kat die 15 miljoen pond erfde! Ook kunt u een goed doel of instelling begunstigen met de uitkering. Nog een voorbeeld, het is ook belangrijk voor diegene die geen inkomsten voor het gezin genereren. Stel dat de vrouw niet werkt en zij valt weg, kan de vader die er alleen voor staat een nanny inhuren om zijn kinderen op te vangen als hij aan het werk is.

Overlijdensrisicoverzekeringen en hypotheken in Spanje

Hoewel het niet altijd een wettelijke vereiste is, vragen sommige Spaanse banken om een ORV als u een hypotheek afsluit, terwijl anderen het enkel sterk aanraden. Hierbij spelen een aantal factoren mee:

 • Bescherming voor de bank: De bank wil haar investering veiligstellen. Als u onverwacht wegvalt en geen ORV hebt, loopt de bank een groter risico dat de hypotheek niet meer afbetaald kan worden. Dit is vergelijkbaar met de strengere verzekeringsregelgeving die ontstond na het zinken van de Titanic, waarbij scheepsverzekeraars geconfronteerd werden met enorme verliezen.
 • Kansen op goedkeuring: Een ORV vergroot in sommige gevallen uw kansen om een hypotheek te krijgen en kan een betere rente opleveren.
 • Alternatieve opties: Onderzoek verschillende banken en vraag naar oplossingen als u geen ORV wilt. Sommige banken bieden mogelijk andere vormen van financiële bescherming.

Het belang van het vergelijken van opties

De eerste polis die uw bank aanbiedt hoeft niet altijd de beste optie te zijn. Neem de tijd om te vergelijken:

 • Premies: Verzekeringsmaatschappijen hebben verschillende prijzen. Door offertes aan te vragen krijgt u inzicht in de markt en kunt u mogelijk honderden euro’s per jaar besparen.
 • Dekkingsbedragen: Denk goed na over hoeveel uw nabestaanden nodig hebben om vaste lasten te dekken en schulden af te betalen. Bepaal de hoogte van de uitkering in samenspraak met een financieel adviseur of verzekeringsspecialist. Dit is een belangrijke beslissing, net zoals het kiezen van de juiste begunstigde voor uw ORV.
 • Overstappen: Heeft u al een overlijdensrisicoverzekering lopen bij een andere verzekeraar, maar twijfelt u of u misschien teveel betaalt? Laat ons dan voor u kijken of wij u een lagere premie kunnen bieden. U kunt een overlijdensrisicoverzekering elk jaar annuleren. Er wordt namelijk geen kapitaal of spaarpot opgebouwd, de premie die u maandelijks betaalt is enkel en alleen voor het risico wanneer u overlijdt.

Extra aandachtspunten

 • Eindleeftijd – Afhankelijk van verzekeraar hebben de overlijdensrisicoverzekeringen een eindleeftijd tussen de 65 en 80 jaar. Dit betekent dat de verzekering stopt wanneer u de eindleeftijd bereikt. In Spanje gaat men er vanuit dat u tussen uw 65ste en 80ste min of meer schuldenvrij bent (of een huis met veel overwaarde hebt) en u geen thuiswonende kinderen meer heeft.
 • Medische keuring – In sommige gevallen dient u een gezondheidsverklaring in te vullen of een medische keuring te ondergaan. De verzekeraar regelt een medische keuring en betaalt hiervoor ook de kosten.
 • Economische analyse – Bij een hoger verzekerd bedrag (meestal vanaf ongeveer €400.000,-) zal de verzekeraar ook om enkele economische gegevens vragen. Dit doen ze om te verifiëren dat het verzekerde bedrag overeenkomt met de economische situatie van de klant.
 • Afwijzing is mogelijk – Verzekeraars hebben acceptatierichtlijnen om de geschiktheid van de verzekeringsnemer te bepalen.
 • Niet rokers krijgen betere tarieven – Dit komt door verschillen in gezondheidsrisico’s.

Bescherm uw dierbaren vandaag nog! Vraag meerdere gratis offertes aan via een betrouwbare vergelijkingssite of neem contact op met Hypotienda om alles te weten over overlijdensrisicoverzekeringen. Ontvang 50% van uw eerste jaarpremie terug + €50 cashback bij het afsluiten van een nieuwe ORV. Vraag naar de voorwaarden en ontvang een vrijblijvende offerte via Hypotienda. Mogelijk zult u verrast zijn hoe betaalbaar de juiste dekking kan zijn!

(Dit bericht is voor u geschreven door een van de Vrienden van InSpanje.nl: Hypotienda)

Dit vind je misschien ook leuk