Pas op voor de potentieel gevaarlijke beten van de vioolspin in Spanje

door admin
vioolspin

Spanje’s warme klimaat trekt niet alleen toeristen, maar ook giftige insecten en spinnen zoals de schorpioen, de Europese zwarte weduwe en vioolspin. Hoewel ernstige incidenten zeldzaam zijn, komen er elk jaar meldingen van beten en steken die ernstige gevolgen kunnen hebben. Een van de gevaarlijkste is de beet van de vioolspin, die steeds vaker slachtoffers maakt met soms blijvende schade.

Nuria Hernández, een 48-jarige verpleegster uit Vera (Almería) vertelt in El País dat ze in eerste instantie dacht dat ze zich slecht licht had bezeerd. Het gebeurde toen ze een naald uit een doos pakte op haar werk. Enkele uren later begon haar vinger echter hevig te pijn doen. De pijn werd zo erg dat ze haar werk moest stoppen en huilend naar huis reed. Wat bleek? Ze was gebeten door een Loxosceles rufescens, beter bekend als de mediterrane vioolspin.

De beet van deze spin bleek ernstiger dan verwacht. Het gif veroorzaakte een ernstige infectie die de weefsels van haar vinger vernietigde. Een operatie was nodig om de schade te herstellen, maar Hernández heeft blijvende schade: haar vinger is nu vervormd en ze kan deze nauwelijks bewegen.

Zeldzaam, maar niet onbekend

Hoewel de vioolspin relatief vaak voorkomt in Spanje, zijn ernstige beten zeldzaam. De spin leeft meestal dicht bij mensen, bijvoorbeeld in warme en droge omgevingen in huizen, garages, schuurtjes of houtopslagen. Je herkent de vioolspin aan een karakteristieke vioolvormige tekening o zijn rug, waaraan hij zijn naam dankt. Toch leidt een beet meestal niet tot ernstige gevolgen, vertelt Mikel Alexander González, onderzoeker aan de Estación Biológica de Doñana. Slechts in enkele gevallen, zoals bij Nuria, veroorzaakt het gif een ernstige reactie.

Andere slachtoffers van de vioolspin

Niet alleen Hernández ondervond de gevolgen van een beet. Een 19-jarige Britse toerist op Ibiza verloor drie jaar geleden zelfs twee vingers door een beet van deze spin. Onderzoekers vermoeden dat de spin bijt wanneer deze zich bedreigd voelt, bijvoorbeeld wanneer iemand per ongeluk zijn hand in een donkere hoek steekt waar de spin zich schuilhoudt.

Wat te doen bij een beet?

De belangrijkste tip bij een beet van een vioolspin is om kalm te blijven. Vermijd het aanraken of bewerken van de wond. Het toepassen van koude kompressen kan helpen, maar zoek zo snel mogelijk medische hulp. Dat is essentieel om verdere complicaties te voorkomen.

De vioolspin is in Spanje een zeldzame, maar gevaarlijke bedreiging. Met name in mediterrane kustgebieden zoals Almería en Sevilla neemt het aantal gemelde beten toe. Dat zet onderzoekers aan tot verder onderzoek naar deze in de basis schuwe spin en de gevolgen van haar beet.

Andere giftige spinnen in Spanje

Naast de vioolspin komen er in Spanje nog enkele andere giftige spinnen voor die je waarschijnlijk liever niet ontmoet. De Europese zwarte weduwe (Latrodectus tredecimguttatus) lijkt op haar Amerikaanse tegenhanger en heeft een zwart lichaam met rode stippen. Haar beet kan vooral bij ouderen en kinderen ernstige symptomen veroorzaken. De kleine gele zakspin (Cheiracanthium punctorium) kan met haar beet pijn en allergische reacties opwekken. Ook de tarantula (Lycosa tarantula) komt voor in Spanje en veroorzaakt bij een beet vaak pijn, zwelling en jeuk, soms zelfs misselijkheid en duizeligheid. De zwerverspin (Tegenaria campestre) staat eveneens bekend om haar pijnlijke beten, hoewel ze meestal schuw is.

Dit wil je misschien ook lezen