Periode van koelte brengt storm, hevige regen en onweer naar Spanje

door admin
Periode van koelte brengt storm, hevige regen en onweer naar Spanje

De tweede helft van augustus begon in Spanje anders dan wat de afgelopen weken normaal was. In een groot deel van Spanje ligt de temperatuur momenteel 3 tot 5 graden lager dan gebruikelijk. Helaas voor de mensen die wel kunnen wennen aan een beetje verkoeling; het Aemet laat weten dat deze lagere temperaturen vooralsnog alleen woensdag en donderdag aanhouden. Ook langs de Middellandse kust en de Balearen blijft het warm; de temperatuur schommelt rond en soms iets boven de 30 graden.

De korte periode van verkoeling brengt echter ook andere dingen met zich mee: Het Aemet voorspelt namelijk ook storm en plaatselijk zeer zware regenbuien, voornamelijk in het noordoosten van Spanje. Voor woensdag zijn er zelfs weeralarmen afgegeven.

Weeralarm vanwege regen, onweer, hoge golven en storm

In het noorden van Spanje geldt voor meer dan tien provincies code geel vanwege hevige regen en hoge golven. Om precies te zijn, betreft het de provincies A Coruña, Lugo, Asturië, Girona, Lleida, Teruel, Castellón, Valencia, Cantabria, Navarra, Biskaje en GuipúzcoaIn. In een groot deel van Catalonië geldt code geel vanwege hevige regen en storm. In de provincies van Barcelona en Tarragona en voor het gehele eiland van Menorca geldt zelfs code oranje.

Noodweer en overstromingen in provincie Tarragona

Op dinsdag was het al noodweer in Tarragona. Wind, hagel en een hoop regen zorgde lokaal voor overstromingen en verkeersopstoppingen op de AP-7 bij Tarragona. Vier vluchten die op Reus zouden landen, werden omgeleid naar Barcelona-El Prat. Ook gold er een zwemverbod langs de kust van Tarragona.

Het Aemet liet weten dat dit onstuimige weer van gisteren ook op woensdag zal aanhouden en zal zorgen voor lokaal zware onweersbuien en veel regenval met plaatselijk 20 liter per vierkante meter per uur.

Koelere periode van korte duur in Spanje

De periode van iets mildere temperaturen lijkt echter van zeer korte duur. Het Aemet verwacht dat het onstabiele weer na vrijdag weggetrokken zal zijn en dat de temperaturen hierna weer verder oplopen. Vanaf zaterdag wordt het in heel Spanje nauwelijks koeler dan 30 graden en loopt het kwik in het binnenland weer op tot bijna 40 graden.

Dit vind je misschien ook leuk