Peuken weggooien op de grond moet bestraft worden, vinden Spanjaarden

door Elize van Loon
roken in Spanje

De Spaanse samenleving is voorstander van de uitbreiding van rookvrije ruimtes om het tabaksgebruik te verminderen en tegelijkertijd het milieu te beschermen. En al vind je regelmatig peuken op straat of in het bos of strand, 9 van de 10 Spanjaarden zijn voorstander van het straffen van degenen die sigarettenpeuken op de grond gooien.

De Spaanse bevolking is zich ervan bewust is dat zowel tabak als het afval ervan schadelijk zijn voor het milieu. Zowel Spaanse niet-rokers (96,9%) als rokers (80,3%) zijn voorstander van het bestraffen van het weggooien van peuken. Zeven op de tien Spanjaarden geloven dat als deze maatregel zou worden ingevoerd, een groot deel van de rokers daadwerkelijk zou stoppen met roken.

Aanscherpen tabakswet en antirookplan

Deze cijfers zijn belangrijk omdat het Ministerie van Volksgezondheid van plan is om de tabakswet aan te scherpen om rookvrije ruimtes uit te breiden en alle vormen van nicotineconsumptie gelijk te trekken. Deze gegevens komen uit een jaarlijkse enquête uitgevoerd door huisartsen. De uitkomsten bevestigen dat de Spaanse samenleving voorstander is van het goedkeuren van het antirookplan, met nieuwe maatregelen die gericht zijn op het verminderen van tabaksgebruik.

Rookvrije week

Artsen maken zich volgens Sara Cascón, coördinator van de Semana sin humo, de rookvrije week, vooral zorgen over de toename van tabaksgebruik onder adolescenten en jongeren. Dit jaar vindt de week plaats van 25 tot en met 31 mei. Het is al het 25e jaar dat de Spaanse vereniging van huisartsen (SemFYC) de rookvrije week organiseert.

Vaping

Aan het onderzoek nam dit jaar een recordaantal van 11.774 mensen deel. Het waren patiënten die een gezondheidscentrum bezochten. Uit de antwoorden blijkt dat 6,6% van de 14- tot  18-jarigen vape-sigaretten rookt. Het gemiddelde gebruik van elektronische sigaretten in de algemene bevolking is 1,5%. Dat betekent dat jongeren vier keer meer van dit soort apparaten consumeren.

Bovendien rookt 45% van de minderjarigen in deze leeftijdsgroep naast vape-sigaretten ook nog conventionele sigaretten. Dit geeft volgens Dr. Cascón aan dat deze elektronische sigaretten “conventionele tabak niet vervangen, maar de toegangspoort zijn”

Dit vind je misschien ook leuk