PP’s Ayuso behaalt overweldigende meerderheid in regio Madrid

door admin
PP's Ayuso behaalt overweldigende meerderheid in regio Madrid

Met bijna 100% van de stemmen geteld, behaalt de Partido Popular 71 zetels in het parlement van Madrid (Asamblea de Madrid) – drie meer dan de 68 die nodig zijn voor een absolute meerderheid – en 47,31% van de stemmen. Más Madrid blijft de op één na meest gekozen partij (27 zetels en 18,37% van de stemmen), gevolgd door de PSOE (27 zetels en 18,21%) en Vox (10 zetels en 7,3%).

Deze overweldigende overwinning versterkt de positie van Ayuso, die in 2021 een grote gok waagde door haar alliantie met Ciudadanos te beëindigen en nieuwe verkiezingen te forceren. Twee jaar later wint ze vijf zetels in de Asamblea de Madrid en heeft ze geen enkel akkoord nodig om haar programma uit te voeren.

Más Madrid en Podemos

Más Madrid, onder leiding van Mónica García, blijft de tweede grootste partij en behaalt 27 zetels, drie meer dan bij de laatste verkiezingen, mede dankzij de neergang van Podemos. Met Alejandra Jacinto als kandidaat behaalt Podemos geen enkele zetel in de Puerta del Sol en blijft steken op 4,75% van de stemmen – onder de benodigde 5% om in de Asamblea te komen – en verliest daarmee de 10 zetels die Pablo Iglesias twee jaar geleden behaalde.

PSOE Madrid

De PSOE van Juan Lobato verbetert ook zijn resultaten ten opzichte van 2021, met drie extra zetels, maar slaagt er niet in om het ‘verrassing’ van Más Madrid ongedaan te maken en blijft de derde grootste partij, zij het met slechts een handvol stemmen verschil ten opzichte van de partij van Mónica García.

Vox

Vox, met Rocío Monasterio als kandidaat, verliest drie zetels en behaalt er 10, zonder mogelijkheden om akkoorden te sluiten die Ayuso’s positie aan het hoofd van de regering van Madrid zouden kunnen beïnvloeden.

Ayuso viert een “onbetwistbaar” resultaat

Rond middernacht verscheen Isabel Díaz Ayuso op het balkon van het nationale hoofdkantoor van de PP aan de calle Génova in Madrid om de overwinning te vieren voor ongeveer 3.500 mensen die haar begroetten met het geroep van ‘presidenta, presidenta’.

Gesteund door de leider van haar partij, Alberto Núñez Feijóo, en door de burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida – die ook met een absolute meerderheid heeft gewonnen in de hoofdstad – benadrukte Ayuso het “onbetwistbare” resultaat van de PP bij deze verkiezingen. “Het indrukwekkende resultaat van mei 2021 is niet alleen herhaald, maar is zelfs nog groter geworden, en dat betekent dat we niet hebben teleurgesteld en dat deze geweldige weg is verbreed zodat we kunnen regeren voor alle Madrilenen, voor de overgrote meerderheid van de Spanjaarden en het belangrijkste, om dit in vrijheid te doen”, aldus de president van de regio Madrid.

Ze stuurde ook een boodschap naar Feijóo: “President, dit is jouw moment. Er komen beslissende maanden voor Spanje.”

De PP behaalt ook een meerderheid in Madrid

Het feest bij de PP in Madrid was dubbel omdat de partij ook een absolute meerderheid heeft behaald in de gemeenteraad van Madrid. Daar kan José Luis Martínez-Almeida de komende vier jaar ook alleen regeren.

Almeida behaalde de 29 zetels die nodig zijn voor een absolute meerderheid, 14 meer dan in 2019, toen hij het burgemeesterschap verkreeg dankzij een coalitie met Ciudadanos. De formatie onder leiding van Begoña Villacís heeft geen zetels behaald en valt buiten het Palacio de Cibeles.

Más Madrid en PSOe

Más Madrid, met Rita Maestre aan het hoofd, is de op één na grootste partij met 12 zetels, maar verliest er zeven ten opzichte van 2019. De PSOE, onder leiding van voormalig minister Reyes Maroto, heeft met drie nieuwe zetels in totaal 11 zetels en blijft daarmee de derde grootste partij in de stad. 

Vox

Vox, met Javier Ortega Smith, behaalt vijf zetels, één meer dan voorheen, maar zal geen invloed hebben op het gemeentebestuur vanwege de ruime overwinning van Almeida.

Podemos

Podemos, dat voormalig atleet Javier Sotomayor als kandidaat naar voren heeft geschoven, heeft geen zetels behaald omdat ze net onder de grens van 5% van de stemmen zijn gebleven.

Met de overwinning van Ayuso en Martínez-Almeida heeft de PP een sterke positie ingenomen in zowel de regio Madrid als de hoofdstad, waardoor ze de komende jaren een belangrijke rol zullen spelen in het politieke landschap van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk