Prinses die icoon was voor Marbella overleden

door admin
prinses ira von fürstenberg

De prinses Virginia Carolina Theresa Pancrazia Galdina zu Fürstenberg, beter bekend als Ira von Fürstenberg speelde een sleutelrol in de transformatie van Marbella van onbeduidend kustlaatsje tot het toevluchtsoord van de jetset. De artistocrate, actrice, ontwerpster en artiest overleed maandag op 83-jarige leeftijd in haar huis in haar geboortestad Rome .

Ira was dochter van de Oostenrijks-Hongaarse prins en afstammeling van Karel de Grote, Tassilo von Fürstenberg en Clara Agnelli, kleindochter van de oprichter van Fiat. Op 15-jarige leeftijd trad zij in het huwelijksbootje met Alfonso de Hohenlohe, peetzoon van koningen Alfonso XIII en Victoria Eugenia. Hohenlohe zou uitgroeien tot de architect van het toeristische Marbella. Hun huwelijk in 1955 in Venetië was een samenkomst van de crème de la crème van de Centraal-Europese adel. Het werd in de media gevierd als een buitengewoon sprookje.

Jetset

Gedurende hun vijf jaar durende huwelijk werden Ira en Alfonso het gezicht van de jetset. In 1954 bouwde Alfonso de Hohenlohe het landgoed van zijn familie, Santa Margarita genaamd, om tot het meest luxueuze hotel aan de kust. Zijn rijke en beroemde vrienden, waaronder de Duitse miljonair Gunter Sachs en de actrice Brigitte Bardot, graaf Rudi en prinses María Luisa van Pruisen, Jaime de Mora y Aragón, de Von Bismarcks en de hertogin van Alba, begonnen de kust te bezoeken. Mede aangetrokken door de prins en zijn aantrekkelijke vrouw. ​

Marbella’s gouden jaren

Zo legde het kopppel de basis voor de gouden jaren die Marbella zou beleven. Ira, met haar onschuldige blik, leek perfect te passen in deze wereld van glamour. “Marbella was een wild feest waar je binnenkwam en vertrok met verschillende mensen. Op een nacht konden dat de Franco’s of de Bismarcks zijn, een andere nacht Cayetana de Alba,” onthulde Ira in een interview.

Turbulent leven

Ondanks het glamoureuze leven was Ira niet gelukkig. Daarom besloot ze van Alfonso te scheiden, een beslissing waar hij nooit overheen kwam. Ira vond opnieuw liefde bij de Italiaans-Braziliaanse industrieel en playboy Francisco “Baby” Pignatari. Na haar scheiding van De Hohenlohe, gezien als een groot schandaal in die tijd, trouwde ze in 1961 met Pignatari. Dit huwelijk eindigde echter ook in een scheiding in 1964. Ira von Fürstenberg omschreef zichzelf als een rebelse en onafhankelijke vrouw en was nooit bang voor wat mensen zouden zeggen.

Vrouw van de wereld

Ira’s leven was rijk en gevarieerd. Ze werkte in de filmindustrie en speelde in 20 films, was een bekend gezicht in de modewereld, sierde de covers van Vogue, en werd een vriendin van Karl Lagerfeld. Later wijdde ze zich aan het ontwerpen van kunstobjecten. Haar creaties, van juwelendozen tot tafelcentra, werden tentoongesteld in steden als Parijs, Londen en New York.

Tragiek

Het meest tragische moment in Ira’s leven was het overlijden van haar oudste zoon Christoph.Hij stierf in 2006 op 49-jarige leeftijd in een Thaise gevangenis onder nooit opgehelderde omstandigheden. Dit verlies bracht haar dichter bij haar andere zoon Hubertus, voormalig Olympisch skiër, fotograaf en vaste figuur in de sociale kroniek van Marbella. Met hem bracht ze een deel van haar tijd in Marbella door.

Marbella Club

De Marbella Club zal in 2024 haar 70ste verjaardag vieren. Maar de vrouw die het beroemdste hotel aan de Costa del Sol op de kaart heeft gezet, zal de geplande festiviteiten niet meer kunnen bijwonen. Door Marbella Club wordt ze herinnerd als een nieuwsgierige, ondernemende en zeer elegante vrouw. Haar dood maakt een einde aan een tijdperk in het hotel dat zoveel jaren haar thuis was. Haar oude vriend, graaf Rudi Schoenberg, schreef: “We zullen haar vreselijk missen.

Lees ook: Costa del Sol wint flink terrein als luxe bestemming met Marbella aan kop

Dit vind je misschien ook leuk