Proces tegen Shakira in Spanje geopend

door admin
Proces tegen Shakira in Spanje geopend

De dag nadert dat popzangeres Shakira in Spanje in de beklaagdenbank moet verschijnen op beschuldiging van belastingontduiking. Een rechter in Barcelona opende vandaag formeel het proces tegen de 45-jarige, zo maakte de rechterlijke macht bekend. Aanklagers hebben tegen Shakira in totaal acht jaar en twee maanden cel en een boete van 23,8 miljoen euro geëist.

Shakira heeft herhaaldelijk geprotesteerd tegen de verdachtmakingen en pleit voor haar onschuld. Die rechtbank zal ook een datum vaststellen voor de start van een hoorzitting zodra Shakira’s advocaten hun verdedigingsbrief hebben ingediend, schreef persbureau Europa Press.

Buitengerechtelijke schikking afgewezen

Shakira maakte in juli bekend een minnelijke schikking met de belastingdienst in Spanje te hebben afgewezen. Dit maakte de weg vrij voor het proces tegen de muzikant. Ze wordt beschuldigd van het ontduiken van in totaal zo’n 14,5 miljoen euro tussen 2012 en 2014.

De performer uit Colombia heeft zichzelf echter herhaaldelijk als onschuldig beschreven. Ze verwierp de beschuldigingen als een “totale schending” van haar rechten. Ze is het slachtoffer van een “bittere vervolging”. Maar ze heeft er alle vertrouwen in dat justitie uiteindelijk haar kant zal kiezen, zei Shakira in juli.

Shakira ontkent woonachtig te zijn geweest in Spanje

De kernvraag is waar de Colombiaanse in 2012, 2013 en 2014 belastingplichtig was. Justitie zegt: in Spanje, omdat ze daar in elk van de drie jaar meer dan een half jaar verbleef. De zangeres ontkent dat en bevestigt steeds dat ze op dat moment op de Bahama’s woonde.

Wel bezocht ze in Spanje herhaaldelijk haar toenmalige vriend, voetballer Gerard Piqué van FC Barcelona, ​​met wie ze nu twee kinderen heeft en van wie ze nu gescheiden is. Pas vanaf 2015 woonde ze permanent in Barcelona. Bovendien heeft ze sindsdien alle belastingen plus rente betaald. In 2018 maakte Shakira in totaal 17,2 miljoen euro over aan de Schatkist.

Dit vind je misschien ook leuk