Het was zondag 21 januari druk in Santiago de Compostela. Duizenden mensen gingen de straat op na een oproep van milieuorganisaties om te pleiten voor een schone zee.
Al wekenlang spoelen minuscule plastic balletjes aan op de stranden van Galicië. Zakken vol van de zogenaamde pellets vielen in december van een containerschip voor de kust. Milieuorganisaties spreken van een ramp voor zowel het ecosysteem als de visserij. Inmiddels hebben de plastic bolletjes ook de kusten in het noorden van Spanje bereikt.
Politieke lading
Op 18 februari gaat Galicië naar de stembus. Daarmee kreeg de demonstratie van zondag ook een politieke lading. Burgers en milieuorganisaties verwijten de huidige regering, onder leiding van de Partido Popular (PP), nalatigheid bij het aanpakken van de ecologische ramp. Inmiddels heeft de regering van Galicië, de Xunta, een marketing- en communicatiebedrijf in de arm genomen om vrijwilligersteams te formeren om de stranden schoon te maken. De keuze voor het betreffende bedrijf is opmerkelijk en niet onomstreden, omdat het gelieerd blijkt te zijn aan de PP.
Bij de protestmars waren een aantal landelijke politici aanwezig. Ook de kandidaten die bij de komende verkiezingen het presidentschap van Galicië ambiëren waren van de partij.
“Denk aan de zee als je gaat stemmen”
Tijdens de demonstratie klonk uit veel kelen verontwaardiging, wanhoop en zorg: “Denk aan de zee als je gaat stemmen”, “Wij schelpdiervissers huilen, wij schelpdiervissers hebben geen inkomsten” of “De burgers ruimen op, de Xunta manipuleert”, waren enkele leuzen die te horen waren Santiago.
In de regen, bij de beroemde kathedraal van Santiago de Compostella, klonk ‘Nunca Máis’, nooit meer. Dat klok ook in 2002 toen olietanker de Prestige voor de kust zonk. Daardoor belandden duizenden liters olie in zee. De slogan ´Nunca Máis´ werd geïntroduceerd om aandacht te vragen voor de noodzaak van milieu-, juridische en politieke verantwoordelijkheid na die ramp. Hoewel het huidige probleem met de pellets niet is te vergelijken met de ´olievlek´ van destijds, krijgt de Xunta van Galicië opnieuw het verwijt te falen bij het aanpakken van een ramp.
Lees ook: Wat hebben de vijf grootste milieurampen in Spanje het land gekost?