Publiek mondzorgplan in Spanje nu ook voor werklozen en 65-plussers

door admin
Publiek mondzorgplan in Spanje nu ook voor werklozen en 65-plussers

De minister van Volksgezondheid, Mónica García, staat open voor het opnemen van werklozen en 65-plussers in het mondzorgplan binnen de publieke zorg (Seguridad Social). Tot nu toe was deze zorg alleen inclusief voor zwangere vrouwen, kinderen van 6 tot 14 jaar, patiënten met mond- en keelkanker, volwassenen met een verstandelijke beperking en personen met neuromusculaire aandoeningen.

“Er is momenteel weinig plek voor mondzorg binnen de openbare gezondheidszorg. Wij willen dat het een belangrijk onderdeel wordt van het dienstenaanbod. Onlangs noemde ik 65-plussers, maar ook werklozen en kwetsbaren horen daarbij,” zei García afgelopen maandag in een verklaring aan de media. 

Financiële impuls mondzorg

Desalniettemin benadrukte de minister van Volksgezondheid dat de regering onlangs een financiële impuls heeft gegeven aan mondzorg. De ministerraad gaf op 30 oktober jl. zijn goedkeuring aan de overdracht van 68 miljoen euro aan de autonome regio’s. Hiermee wil de overheid de uitvoering van het lopende mondzorgplan waarborgen en de diensten voor 13 miljoen burgers verbeteren. De dekking van het mondzorgplan werd uitgebreid naar leeftijdsgroepen van 0 tot 6 jaar, personen met een handicap en gediagnosticeerde kankerpatiënten. Preventieve maatregelen (mondhygiëne) en specifieke zorg voor zwangere vrouwen waren al in dit plan inbegrepen. 

Lees ook: Horrortandarts ontkent dat hij in Marbella werkt

Het mondzorgplan omvat onder andere periodieke controles, preventieve behandelingen zoals tandsteenverwijdering en het sealen van tanden en kiezen voor de prioriteitsgroepen. Voor kinderen tot 14 jaar en personen met een handicap is de dekking van het mondzorgplan iets uitgebreider. Voor deze groep worden ook bepaalde vullingen, beugels en tandherstelbehandelingen vergoed. 

De minister heeft tijdens het mediamoment ook benadrukt dat haar huidige prioriteiten liggen bij ”het algemene karakter van het zorgsysteem, het versterken van de eerstelijnszorg, die er slecht voorstaat, en de zorg voor gezondheidszorgpersoneel”.

Geestelijke gezondheidszorg

García werd ook gevraagd naar geestelijke gezondheid. Wat dat onderwerp betreft pleit de minister voor een regeling “met andere ministeries” om de invloed van sociale factoren op dit terrein aan te pakken. “We moeten ervoor zorgen dat er geen ongelijkheid is, dat er goede banen zijn, en we moeten de jeugd beschermen. Het waarborgen van de geestelijke gezondheid vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Er is overeenstemming nodig met andere ministeries en de samenleving om uit te spreken dat geestelijke gezondheid een probleem is in de maatschappij. Een probleem dat we vanuit verschillende invalshoeken moeten aanpakken,” aldus de minister.

Dit vind je misschien ook leuk