Ravage en gewonden aan Spaanse Middellandse Zeekust door storm Betty

door admin
Ravage en gewonden aan Spaanse Middellandse Zeekust door storm Betty

Het noodweer veroorzaakte diverse gewonden en noodsituaties in verschillende delen van Spanje. De storm hield ook huis op Mallorca. Daar veroorzaakten harde rukwinden een botsing tussen een cruiseschip en een olietanker in de haven van Palma de Mallorca op zondagochtend. Het aangemeerde cruiseschip Brittania werd zo in beweging gebracht door de harde wind dat het ligplaatsen vernielde en tegen een olietanker botste. 

Als gevolg van de aanvaring heeft de olietanker een gat in de romp opgelopen, zonder dat er lekkage in zee is ontstaan. De havenautoriteit van de Balearen (APB) heeft als preventieve maatregel het Intern Maritiem Plan (PIM) op niveau 0 geactiveerd.

Zes personen lichtgewond

Tegelijkertijd heeft de harde wind in de haven van Palma ervoor gezorgd dat een raam van het havengebouw losraakte. Door het brekende glas raakten ongeveer zes personen, allemaal cruisetoeristen, lichtgewond. Ze zijn allemaal voor behandeling overgebracht naar een gezondheidscentrum. 

Vallende takken en bomen

De brandweer van Palma is druk in de weer geweest om problemen in de kustgebieden van de baai van Palma te verhelpen. Het ging hierbij vooral om vallende takken en bomen. Vijf bomen zijn omgewaaid op de Paseo Marítimo tegenover de kathedraal. Tegelijkertijd werd de brandweer ingezet bij een verkeersongeval met beknelden op de weg naar Bunyola en een reddingsactie van een gewonde wandelaar in de Costa de la Calma, in Calvià.

In Calvià raakte een zwangere vrouw gewond nadat een straatnaambord op haar viel als gevolg van hevige regen. Daarnaast zijn twee kinderen gered van wat rotsen nadat de wind hun luchtbed had weggeblazen in de zee voor het strand in Illetas.

De hevigste fase van de storm was kort maar intens en trof Mallorca vanuit het zuiden. In slechts een half uur, tussen tien en elf uur ’s ochtends, veegde de storm over Palma en de kustgebieden van Calvià en Llucmajor. Veel bewoners waren gealarmeerd door de kracht waarmee wind en regen tegen de ramen sloegen.

Al snel ontving de brandweer van Palma een stroom aan oproepen, voornamelijk vanwege omgevallen bomen en takken, evenals rolluiken, luifels en andere voorwerpen die door de wind waren losgerukt. Soortgelijke problemen deden voor in de hele stad. 

Vluchten gecanceld of vertraagd

In totaal zijn op zondag tot 15.00 uur in totaal 45 vluchten geannuleerd of omgeleid op de drie luchthavens van de Balearen – Palma, Ibiza en Menorca – vanwege de storm en harde wind die de archipel teistert, zo meldtde Spaanse luchthavenautoriteit AENA. Concreet zijn op de luchthaven van Palma 18 vluchten omgeleid en zijn 7 vluchten geannuleerd.

Op Ibiza zijn er 10 annuleringen en 8 omleidingen geweest en op de luchthaven van Menorca 3 omleidingen en 7 annuleringen.
De luchthavens van de Balearen hadden deze laatste zondag van augustus 1.455 vluchten gepland uit te voeren.

Verschillende incidenten op het schiereiland

In Barcelona heeft de regen de tunnel op de Plaza de España onder water gezet. Het water zorgde ervoor dat autoriteiten het verkeer een paar minuten lang stil moesten leggen. Ook de geplande entertainmentactiviteiten op straat voor de tweede etappe van de grote wielerronde van Spanje, La Vuelta, zijn afgelast. 

In de regio Maresme moest de brandweer in Vilassar de Mar een persoon redden die vastzat in een door water meegesleurd voertuig. De Catalaanse brandweerlieden hebben van zaterdagmiddag tot zondagochtend 190 ingegrepen in de regio vanwege kleine overstromingen. 

In Andalusië raakten drie mensen gewond in de provincie Malaga door vallende takken en voorwerpen. In totaal werden daar tachtig incidenten door de wind geregistreerd. Het ging voornamelijk om gevallen verkeers- en reclameborden en andere objecten, maar ook bij bekabeling en verlichting ging het een paar keer mis door de harde wind. Er zijn met name incidenten geregistreerd in de gemeenten Estepona, Ronda, Istán, Fuengirola, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Moclinejo, Benalmádena of de hoofdstad van Málaga.

Hagelstenen zo groot als kippeneieren in Tarragona

De felle storm ging in La Sénia (Tarragona) vergezeld van grote hagelstenen die schade veroorzaakten aan voertuigen en woningen. Volgens diverse getuigen waren de hagelstenen die vielen ongeveer zo groot als kippeneieren. De lokale politie bevestigt dat talrijke auto’s die langs de weg geparkeerd stonden schade hebben opgelopen, evenals de ramen van huizen en de leidingen.

De Catalaanse Weerdienst (Meteocat) meldde dat er in plaatsen als Ulldecona (Tarragona) neerslag is gemeten van meer dan 16 liter per vierkante meter in slechts tien minuten tijd. Lokale autoriteiten en hulpdiensten werken intensief samen om de schade te beoordelen en assistentie te verlenen aan de getroffenen.

Code oranje of geel

Vooral de gebieden Balearen, Catalonië en de Comunitat Valenciana hadden zondag, of hebben nog steeds, te maken met een oranje of geel weeralarm vanwege storm en harde wind langs de kust. Daarnaast hebben ook Andalusië, Aragón, Murcia, Navarra, Baskenland, Canarische Eilanden en de autonome stad Melilla een geel weeralarm, wat wijst op een iets lager risico.

Hevige regen en windstoten

De regenval aan de kust van de Comunitat Valenciana kan oplopen tot 40 liter per vierkante meter in een uur, met windstoten tot 100 kilometer per uur in het noordelijke binnenland van Castellón. In de regio Murcia worden windstoten tot 70 km/u en zware onweersbuien met hagel verwacht.

Voorspelling voor de komende dagen

De komende dagen zullen er aanhoudende regenbuien zijn in het oostelijke deel van de Cantabrische kust en zijn er sterke windstoten te verwachten in onder andere de Canarische Eilanden, Ampurdán, Pyreneeën en de Balearen. Volgens voorspellingen van de Spaanse meteorologische dienst AEMET blijft het de rest van de week regenachtig in het noordelijke deel van het land.

Bekijk ook: Storm Betty brengt polaire bom en hevige regenval in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk