Rechter onderzoekt burgemeester Marbella in verband met beachclub Opium

door admin
Rechter onderzoekt burgemeester Marbella in verband met beachclub Opium

De nachtclub, waar vorig jaar een schietpartij plaatsvond tijdens het verjaardagsfeest van de neef van de Spaanse koning, Felipe Juan Froilán de Marichalar en Borbón, kreeg een vergunning van de burgemeester. De zaak is in behandeling genomen door de rechtbank van instructie nr. 3 van Marbella.

Volgens de klacht van de eiser is de club, met een capaciteit van acht zitplaatsen, omgevormd tot een grote openluchtdiscotheek met livemuziekoptredens zonder daarvoor de juiste vergunningen te hebben. De eigenaren van de club worden beschuldigd van “toegeeflijkheid” en “illegale” activiteiten met de “goedkeuring” van de stad, zoals vermeld in de rechtszaak.

Angeles Muñoz, Félix Romero en Adventure Beach SL, het bedrijf dat eigenaar is van Opium, zijn genoemd in de rechtszaak, volgens de krant elDiario.es. Javier Bordas de Togores en Enrique Cueto Torres, de eigenaren van Adventure Beach SL, zijn op 12 april opgeroepen om als beklaagden te getuigen in de rechtbank. De zaak is aangespannen door een inwoner die getroffen is door de activiteiten van de nachtclub.

Bekijk ook: Donkere schaduw van corruptie achtervolgt burgmeester van Marbella

Het restaurant kreeg in 2014 een gemeentelijke vergunning om als “restaurant” te openen aan de rijksweg 340 in Marbella, volgens de klacht van de eiser. De vergunning staat acht personen toe, volgens decreet 5881/2017. Volgens de klager hebben de bedrijfseigenaren “het pand echter omgebouwd tot een pub/nachtclub met hangmatten buiten, een dj-booth en een zwembad… en zonder enig toezicht van de lokale autoriteiten.”

Autoriteiten zouden illegale activiteiten aanmoedigen

Tijdens de nacht van de schietpartij zat de club vol. De grote attractie was het optreden van de Zuid-Afrikaanse DJ Black Coffee. Foto’s van de nachtclub die in de nasleep van het incident werden vrijgegeven, onthulden dat het “restaurant” voor acht personen in feite een grote openluchtdiscotheek is met een groot podium. Volgens de eiser “geven de lokale autoriteiten niet alleen toestemming, maar moedigen ze ook de illegaliteit aan waarmee de eigenaren van het etablissement handelen”.

De naam van Opium is bovendien in verband gebracht met die van Marbella’s burgemeester in verband met de drugshandel en het witwassen van geld waarbij twee leden van haar familie zouden zijn betrokken. De logo’s van verschillende bedrijven die verband houden met het witwassen van marihuana werden gebruikt om de auto te sponsoren waarin Christian, de zoon van Muñoz en Broberg, aan het racen was. De auto werd ook gesponsord door Opium, de nachtclub wiens “illegaliteiten” naar verluidt werden ondersteund door de administratie van Muñoz.

Lars Broberg, de vorige week overleden echtgenoot van Muñoz, en Joakim, zijn zoon, werden beiden aangeklaagd op beschuldiging van deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van geld uit drugshandel in de zaak die aanhangig is bij de Nationale Rechtbank. Lars Broberg stierf op 4 maart, op 80-jarige leeftijd, toen de zaak vanwege zijn slechte gezondheid al niet meer tegen hem gericht was. Joakim Broberg, die nog steeds wordt beschuldigd van dezelfde misdaden en grootschalige drugshandel, moet nog reageren.

De klacht tegen Opium en Ángeles Muñoz werd in oktober 2021 ingediend, maar was tot nu toe niet opgelost. Volgens de klacht van de bewoner hebben de eigenaren van Opium “hun openingsvergunning of sluitingstijden niet gerespecteerd en zijn ze open gebleven tot in de vroege uurtjes.”

Op 18 juli vorig jaar moesten vijf mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. Hieronder was een persoon die werd neergestoken en die daarop begon te schieten met een vuurwapen dat hij bij zich had. Hij raakte vier klanten.

Bekijk ook: Twee Nederlanders opgepakt na schietpartij in beachclub Opium in Marbella

De burgemeester van Marbella, Ángeles Muñoz, kan ondanks de toelating van de klacht niet worden onderzocht door de rechtbank van Marbella. Muñoz is al 24 jaar bevoorrecht. Dat is dankzij haar eerdere benoeming als autonoom parlementariër, in het Congres van Afgevaardigden en vanwege haar benoeming voor het Hooggerechtshof, als senator voor de Partido Popular.

In het geval dat de procedure van rechter Dívar zou leiden tot aanwijzingen tegen Muñoz, moet de onderzoeksrechter een met redenen omkleed rapport naar het Hooggerechtshof sturen en zich terugtrekken voor een mogelijk onderzoek tegen de senator.

Dit vind je misschien ook leuk