Recordaantal hittedoden geregistreerd aan de Costa del Sol in juli

door admin
Recordaantal hittedoden geregistreerd aan de Costa del Sol in juli

Sinds 2015 worden hittedoden geregistreerd door het Carlos III gezondheidsinstituut in Madrid. In juli hebben gezondheidsautoriteiten de dood van 62 personen in de provincie Malaga toegeschreven aan de hoge temperaturen.

De eerste cijfers wijzen er al op dat augustus in dit opzicht geen betere maand wordt. In de eerste helft van augustus zijn 37 personen gestorven gerelateerd aan de hitte. Tot zover dit jaar stierven 99 personen in de provincie Malaga als gevolg van hoge temperaturen. 

In de regio Andalusië is het aantal hitte-gerelateerde doden het hoogst in de provincie Almeria met liefst 420 doden. Ook in de provincie Sevilla ligt het aantal hoger dan aan de Costa del Sol met 155 overlijdensgevallen tot nu toe dit jaar die aan hoge temperaturen gerelateerd kunnen worden. 

Uit de cijfers blijkt bovendien dat acht van de tien slachtoffers van hoge temperaturen, zowel in de provincie Malaga als in de regio Andalusië, vrouwen waren.

Ouderen gevoeliger voor hoge temperaturen

Duidelijk is volgens gezondheidsexperts dat ouderen veel gevoeliger zijn voor hoge temperaturen. Toch neemt het aantal hitte-beroerten onder jongere mensen ook toe. Die overlijden er dan niet aan, maar blijven fysiek actief en gaan joggen, fietsen of wandelen op de heetste uren van de dag, met alle gevolgen van dien.

Lees ook: 24-jarige tuinier overlijdt door hitteberoerte in Murcia

Hitte gedurende de nacht

Een van de extra risico’s van een warme zomer blijken de hoge nachttemperaturen te zijn. ’s Nachts kunnen mensen nog steeds lijden aan de gevolgen. Overdag kunnen ze nog de koelte opzoeken, extra water drinken of andere maatregelen nemen, in de nacht lukt dat vaak niet, terwijl de hitte dan wel degelijk een risicofactor is. 

Symptomen van oververhitting

Dorst is een symptoom. Het is bij hoge temperaturen belangrijk ook water te drinken voordat je dorst krijgt. 

Duizeligheid of je gammel voelen is, zeker als je daarbij ook hoofdpijn hebt, is een symptoom dat je er al erger aan toe bent. Neem direct actie en ga uit de hitte, drink water en zorg dat je lichaam af kan koelen.

Vreemd gedrag, zoals moeilijker uit je woorden komen of je beweegt onhandig kan ook een symptoom zijn dat de hoge temperaturen je teveel zijn geworden.

Duizeligheid gaat vaak gepaard met een wazig zicht. Eveneens teken dat je erg serieus moet nemen. 

Hoofdpijn op zich kan al een symptoom zijn dat de hitte je teveel is geworden.

Verhoging en excessief zweten zijn tot slot eveneens symptomen van oververhitting en dat het lichaam strijdt om zijn temperatuur te verlagen. 

Lees ook: Aantal stergevallen toegeschreven aan hitte in Spanje verdrievoudigd

Dit vind je misschien ook leuk