Recordhoge prijzen verwelkomen Spanjaarden na de zomervakantie

door admin
Recordhoge prijzen verwelkomen Spanjaarden na de zomervakantie

Van benzineprijzen tot boodschappen en van schoolspullen tot hypotheekrentes, de klim is onmiskenbaar.

Tanken 

De vakantiegangers die deze week thuiskomen, zullen merken dat tanken een flinke hap uit het budget neemt. De terugreis is ook een stuk duurder dan de heenreis. Een liter benzine kost nu gemiddeld €1,72, een stijging van 12% gedurende de zomermaanden. Twee tankstations vragen zelfs meer dan €2 per liter. Met deze prijzen kost het vullen van een 55-liter tank nu gemiddeld €94, dat is €6 meer dan begin juli.

Elektriciteit en diesel: Ook omhoog

Het is niet alleen benzine die duurder wordt; diesel en elektriciteitskosten zijn ook gestegen. De literprijs van diesel is opgelopen naar €1,61, en als je een 55-liter tank hebt, ben je €88,5 kwijt.

Boodschappen

Het wordt ook duurder om je boodschappen te doen. Suiker is nu 44% duurder dan een jaar geleden, en zelfs basisproducten zoals melk en rijst hebben prijsstijgingen gezien van respectievelijk 17% en 22%. Olijfolie spant de kroon met een stijging van 15% in slechts anderhalve maand, mede door aanhoudende droogte.

Terug naar school: Maar tegen welke prijs?

Gezinnen die zich voorbereiden op het nieuwe schooljaar kunnen zich ook beter voorbereiden op extra kosten. Uit onderzoek blijkt dat de kosten per student waarschijnlijk weer boven de €400 zullen uitkomen. Dit heeft geleid tot een stijging van 166% in de vraag naar tweedehands schoolboeken.

En de hypotheek?

Wie een hypotheek heeft, kan ook niet ontspannen. De Euribor, de basis voor de meeste hypotheekrentes, is in een jaar tijd gestegen van 1,25% naar boven de 4%. Dit zou een extra last kunnen betekenen van €230 per maand voor een gemiddelde hypotheek.

Toerisme: Prijziger dan ooit

Ook toeristen zullen de hitte van deze prijsstijgingen voelen. Gemiddeld kost het €129 om deze zomer in een Spaans hotel te verblijven, 6% meer dan vorig jaar. Een verblijf in een appartement is eveneens duurder geworden en kost nu gemiddeld 129 euro per nacht. Dat is een toename van 6,8%. Zelfs op campings ontkom je niet aan een prijsverhoging ten opzichte van vorig jaar (7,4%).

Economische vooruitzichten

Hoewel de toekomst onzeker is, is er een sprankje hoop. Economen verwachten een afvlakking van de prijsstijgingen en mogelijk zelfs enige verlichting in de nabije toekomst.

Lees ook: Inflatie in Spanje opnieuw boven de 2 procent grens van de Europese Bank

Dit vind je misschien ook leuk