Reizigers in Spanje kunnen kosteloos handbagagetoeslag terugvorderen

Spaanse consumentenorganisatie regelt claims die reizigers niets kost

door admin
handbagekosten

Het is een ergernis van velen: de verborgen kosten bij het boeken van een vliegticket. Het lijkt een goede prijs, maar vervolgens betaal je geld voor elk detail dat je wilt toevoegen, zoals een stoel, handbagage, met prioriteit instappen, een geprinte instapkaart en ga zo maar door.

Op 31 mei heeft het Spaanse ministerie van Consumentenzaken Ryanair, EasyJet, Vueling en Volotea een boete van 150 miljoen euro opgelegd wegens vermeende onrechtmatige praktijken, zoals het rekenen van extra kosten voor handbagage. Ondanks deze sanctie lijken de luchtvaartmaatschappijen vastberaden om deze zomer door te gaan met hun huidige beleid. De boete is namelijk nog niet definitief en zij beschouwen de maatregel als een inbreuk op hun prijsbeleid en de keuzevrijheid van de consument.

Reactie van consumentenorganisatie Facua

Facua-Consumidores en Acción heeft als reactie een platform opgericht voor getroffen reizigers. Volgens de organisatie heeft de boete een belangrijke signaalfunctie en daarmee de sector opgeschud. Rubén Sánchez, de secretaris-generaal van Facua, benadrukt dat deze boete consumenten heeft gemobiliseerd. Het wordt nu namelijk makkelijker om onrechtmatige kosten terug te vorderen. Facua wijst erop dat de Europese rechter al in 2014 oordeelde dat handbagage een essentieel onderdeel van de reis is en daarom niet extra in rekening mag worden gebracht.

Verwachte claims deze zomer

Dat vliegmaatschappijen daar dan toch mee door zijn gegaan, vormt nu de basis waarop Sánchez voorspelt dat de zomer van 2024 zal worden gekenmerkt door talloze claims van reizigers. Via het nieuwe platform van Facua kunnen gedupeerden het geld dat ze hebben betaald voor het meenemen van handbagage terugvorderen door via Facua een individuele rechtszaak aan te spannen bij de rechtbank. Dit proces is zo ontworpen dat het kosteloos is voor de betrokken consumenten. Zij hebben namelijk geen advocaat of procureur nodig. Of de reiziger nu tijdens het boeken van het ticket online de handbagagetoeslag heeft betaald, of op de luchthaven, wanneer blijkt dat de handbagage vanwege het formaat niet mee mag en de reiziger alsnog moet betalen, maakt niet uit. In beide gevallen heeft de reiziger recht op teruggave van die extra kosten.

Effect van de boete op de luchtvaartsector

Facua is van plan om nieuwe klachten in te dienen bij de regionale consumentenautoriteiten om verdere sancties te eisen voor elke gedupeerde reiziger. Het doel is om de luchtvaartmaatschappijen te dwingen hun praktijken aan te passen als ze geconfronteerd worden met een reeks gerechtelijke uitspraken die in het voordeel van de consumenten zijn.

Recordboete voor Ryanair

Facua heeft aangekondigd dat de boete voor Ryanair, die meer dan 100 miljoen euro bedraagt, de hoogste boete is die ooit door het ministerie van Consumentenzaken is opgelegd. Dit overtreft eerdere boetes, zoals de 6,23 miljoen euro boete voor Movistar in 2016.

Hoe een claim in te dienen?

Om een claim in te dienen, moet je wel volwaardig lid van Facua zijn (socio de pleno derecho). Vanaf nu tot het einde van 2024 kost dat 91 euro. Bewaar eveneens al je bewijzen van de vlucht en je boeking, zoals reserveringsnummer, instapkaarten en boekingsbevestigingen. Ook bankafschriften zijn handdig. De juridische teams van de vereniging zullen de claims voorbereiden voor haar volwaardige leden. Het doel is de terugbetaling van de handbagagetoeslag. Op dezelfde manier zal FACUA nieuwe klachten indienen bij de regionale consumentenautoriteiten om de toepassing van een financiële boete te eisen voor elke medewerker die met deze onregelmatigheden te maken krijgt.

Gebruikers beschikken over een termijn van maximaal vijf jaar vanaf het moment dat de onregelmatigheden zijn gepleegd. Vonden de gebeurtenissen langer dan vijf jaar geleden plaats, dan is inhuur van een procureur en advocaat wel verplicht. Die kosten komen dan voor rekening van de gedupeerde reiziger. Teruggaves kunnen variëren van 30 euro tot 300 euro, afhankelijk van de claim en het aantal reizigers.

Dit vind je misschien ook leuk