Rit met hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona bijna de helft goedkoper

door admin
Rit met hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona bijna de helft goedkoper

Het liberaliseren van het spoor in Spanje heeft voor een ware revolutie gezorgd. Allereerst zijn de prijzen voor reizen met de hogesnelheidstreinen omlaag gegaan en ten tweede is de vraag naar dit soort ritten flink gestegen. 

Sinds de komst van aanbieder Ouigo op het traject Barcelona-Madrid is de prijs met 49% gedaald, zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Trailine. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens over de evolutie van de prijzen voor treinkaartjes sinds de liberalisering van het spoor in Spanje. 

Sinds de komst van Ouigo, de eerste andere aanbieder naast Renfe die in maart 2021 met zijn dienstverlening begon, is de gemiddelde prijs voor een treinkaartje met 49% gedaald ten opzichte van de gegevens van vóór de pandemie.

Bekijk ook: Goedkope treinroutes van Ouigo door Spanje uitgebreid

Die prijsdaling heeft anderzijds gezorgd voor een toegenomen verkoop van treinkaartjes. Deze is verviervoudigd sinds mei 2021 ten opzichte van de periode voor de coronapandemie. 

Daarnaast rijden nu ook treinen van aanbieder Iryo op de route Madrid-Barcelona sinds 25 november 2022. Andere favorieten van treinreizigers in Spanje vormen de trajecten Madrid-Valencia, Madrid-Sevilla, Barcelona-Parij en Madrid-Malaga. 

Groter aanbod en concurrerender prijzen

Na een akkoord met Iryo verkoopt Trailine nu kaartjes voor alle anbieders van hogesnelheidstreindiensten in Spanje op de route Madrid-Barcelona. Dat zorgt voor een groter aanbod voor passagiers en zeer concurrerende prijzen. Mensen kunnen nu één keer per uur de hogesnelheidstrein tussen Madrid en Barcelona pakken. Binnenkort gaat Trailine ook kaartjes verkopen voor de route Madrid-Valencia.

Dit vind je misschien ook leuk