Ruim tienduizend mensen sinds zondag zonder stroom op La Gomera

door admin
Ruim tienduizend mensen sinds zondag zonder stroom op La Gomera

Dat de toevoer naar zoveel mensen nog niet is hersteld komt door een gebrek aan investeringen en onderhoud van de faciliteiten. De inzet van drie generatoren bij deze thermische centrale en een dertigtal al aangesloten generatoren heeft een gedeeltelijk herstel van het netwerk mogelijk gemaakt. Volgens een verklaring van het bedrijf wordt er gewerkt aan een “volledig herstel” van de stroomvoorziening, maar blijven zo’n 5.000 klanten zonder dienst.

De inwoners en instituties van La Gomera uiten hun frustratie over de energiecrisis die het eiland treft sinds 3 uur ’s ochtends op zondag. Endesa probeert ondertussen het stroomtoevoer volledig te herstellen met de opstart van een noodcentrale.

Problemen ook verwacht op andere eilanden

Casimiro Curbelo, president van de Cabildo de La Gomera, bekritiseerde de “buitengewone verwaarlozing en nalatigheid” van het elektriciteitsnetwerk na de stroomstoring. Hij voorspelt ook storingen op andere eilanden vanwege het gebrek aan investeringen en wijst erop dat eilandensystemen geïsoleerd zijn met een tekort aan infrastructuur. Dat geldt niet alleen voor La Gomera maar ook voor Lanzarote en Fuerteventura. Hij waarschuwt dat “Gran Canaria binnen een jaar zal instorten”.

Mogelijk volgen juridische stappen

In een interview met Ser riep hij Endesa op om “verantwoordelijkheid te nemen” en het publiek te informeren, wat tot dusver niet is gebeurd. Curbelo gaf aan dat de Cabildo van La Gomera overweegt juridische stappen tegen het bedrijf te ondernemen.

Hulp van het ministerie van Defensie

De draagbare Hermosilla-centrale arriveerde maandagavond op het eiland om ondersteuning te bieden aan het elektriciteitssysteem en wordt momenteel geïnstalleerd in de El Palmar-faciliteit. Endesa heeft aangekondigd dat meer dan honderd werknemers en samenwerkende bedrijven al meer dan 48 uur bezig zijn met herstel- en reparatiewerkzaamheden.

Endesa heeft zijn excuses aangeboden voor het ongemak en heeft opgeroepen tot verantwoordelijk stroomverbruik in de komende dagen. Ze waarschuwden ook voor korte stroomonderbrekingen voor onderhoud en logistieke werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk.

Het ministerie van Defensie heeft aangekondigd dinsdagochtend twee generatoren naar La Gomera te sturen, samen met personeel en middelen van de Agrupación de Apoyo Logístico 81 (AALOG 81) en de BRICAN XVI van het Leger.

Dit vind je misschien ook leuk