Ryanair vraagt geld om typische taartjes uit Mallorca mee aan boord te nemen

door admin
Ryanair vraagt geld om typische taartjes uit Mallorca mee aan boord te nemen

Het terugbrengen van een of meerdere ensaimadas van de Balearen is een wijdverbreide gewoonte. Deze traditionele Mallorcaanse taart is favoriet bij velen die het hebben geproefd. Daarom is het gebruikelijk om reizigers op luchthavens te zien met verschillende dozen ensaimadas om te delen met familie en vrienden. Rond deze zoetigheid is nu controverse ontstaan.

Taartjes overschreden limiet van handbagage

Ryanair heeft geprobeerd passagiers te laten betalen voor het meenemen van ‘ensaimada-taarten‘ aan boord van het vliegtuig. Het argument was dat deze de limiet van de handbagage overschreden. Naar aanleiding van berichten hierover heeft het regionale ministerie van Toerisme samen met bakkersverenigingen op het eiland een dringende vergadering belegd met de prijsvechter. Het verzoek aan Ryanair is om de traditionele specialiteit van het eiland, die beschermd is onder Geografische Aanduiding, gratis aan boord te mogen vervoeren. 

45 euro extra betalen

De ruzie ontstond nadat twee mensen op de luchthaven van Palma de Mallorca elk een ensaimada probeerden mee te nemen, naast hun handbagage. Ryanair eiste van elk 45 euro extra, waarna de passagiers besloten de ensaimadas weg te geven in plaats van het gevraagde bedrag te betalen.

Vorm van discriminatie

Naar aanleiding van deze situatie heeft Iago Negueruela, minister van Economisch Model, Toerisme en Arbeid, verschillende contacten gelegd om ervoor te zorgen dat dit Mallorcaanse product niet als extra stuk bagage op de vluchten van de luchtvaartmaatschappij wordt beschouwd. Alles met als doel het lokale product te verdedigen en elke vorm van discriminatie te voorkomen.

Regels voor handbagage van Ryanair

Op de website van Ryanair is te zien dat alle tarieven een klein stuk bagage bevatten dat onder de stoel moet passen. Ook zijn tassen met inhoud die gekocht is in duty-free winkels op de luchthaven toegestaan. Ook deze moeten onder de stoel passen. Dit omvat ook de ensaimadas. Het probleem ontstaat echter wanneer reizigers tassen met producten meenemen die buiten het vliegveld zijn gekocht.

Bakkers voelen zich benadeeld

Pep Magraner, manager van de Vereniging van Bakkers van de Balearen, beschouwt deze regels als “een vergelijkbaar onrecht”. Ook bakkers voelen zich benadeeld door dit soort restrictieve maatregelen. Ze benadrukken dat ensaimadas beschermd zijn door de Geografische Aanduiding vanwege hun culturele en gastronomische waarde. Hetzelfde geldt voor de amandelen en sobrasada van Mallorca, de olijfolie van Eivissa en de wijnen van de vier eilanden.

Vage interpretatie van wat handbagage inhoudt

Deze kwestie maakt deel uit van een bredere discussie over de vage interpretatie van wat handbagage inhoudt. Op 18 april 2022 opende de Algemene Directie Consumentenzaken een sanctieprocedure tegen easyJet, Eurowings en Volotea, en eiste boetes van 20.000 euro voor het in rekening brengen van hoge tarieven voor handbagage. De consumentenvereniging Facua heeft soortgelijke aanklachten ingediend tegen Vueling en Ryanair.

Lees ook: Ryanair krijgt boete voor rekenen van kosten voor handbagage in cabine

Dit vind je misschien ook leuk