Schattig in Spanje: jonge beertjes op de weg

door admin
Schattig in Spanje: jonge beertjes op de weg

Dat overkwam een paar automobilisten afgelopen weekend in Asturië. Tot hun verbazing staken er twee spelende berenjongen de weg over. De twee welpjes wandelden doodgemoedereerd over het asfalt van de weg naar Castro de Somiedo (Asturië). Ze speelden een beetje met elkaar en schrokken in het geheel niet van de auto van waaruit ze gefilmd werden. En ook niet toen er van de andere kant nog een auto aankwam. De moeder van de jongen liet zich niet zien. Na een paar minuten verdwenen ze weer in het stuikgewas.

Lees ook: Bijzonder in Spanje: Bruine beer met vier jongen

Berenpopulatie in Somiedo

De video van deze spelende dieren werd door de maker Damian Sierra Vazquez gedeeld met El País en andere media en trok afgelopen weekend veel bekijks. In het gebied waar de opname gemaakt is, is het niet ongewoon om beren te zien. Vlakbij ligt het natuurpark Somiedo, waar een bescheiden, maar langzaam groeiende berenpopulatie leeft.  Hier woont ongeveer een derde van alle beren in het Cantabrisch gebergte. Verkeersborden op deze weg waarschuwen dan ook niet voor niets voor overstekende beren.

Meer beren en meer toeristen

Dat is overigens pas de laatste jaren het geval. Beren raakten begin jaren negentig zelfs bijna uitgestorven in dit gebied. De laatste jaren is de populatie door beter natuurbeheer weer aan het groeien. En dat trekt ook de nodige bezoekers. Er komen inmiddels rond de 40.000 toeristen per jaar naar het natuurpark om beren te spotten. Er is zelfs een bescheiden toeristenindustrie rondom de beren ontstaan.

Bijenkasten en appelbomen leeggeroofd

Daar is niet iedereen blij mee. Sommige lokale bewoners profiteren van het groeiende toerisme. Maar de beren komen steeds dichterbij de bewoonde wereld. In sommige dorpen worden bijenkasten en appelbomen ’s nachts door de beren leeggeroofd. Dat gebeurt vooral in de herfst, als de beren energie verzamelen voor hun winterslaap. Andere inwoners zien hun rust verstoord door de drommen toeristen. De video van dit weekend zal ze dan ook niet hebben gerustgesteld. Deze geeft het natuurpark immers nog meer bekendheid. 

Lees ook: Asturië wil geen Benidorm zijn

Waarschuwing

Volgens experts reageerden de automobilisten in het filmpje correct door niet uit de auto te stappen. Berenjongen worden voortdurend in de gaten gehouden door hun moeder, ook al is die niet altijd zichtbaar. Te dicht bij de jongen komen kan een onverwachte reactie van de moeder en dus gevaar veroorzaken.

Lees ook: Asturië verkozen tot meest geliefde regio van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk