Sevilla start met bouw van nieuw havengebied

door admin
havengebied sevilla

Sevilla heeft het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe havengebied. Dat zal bestaan uit een grote groene corridor, een ondergrondse parkeergarage voor 800 voertuigen, kantoren, culturele en educatieve ruimtes, en andere faciliteiten.

Daarnaast wordt de oude IJzeren Brug hersteld en omgevormd tot een uitkijkpunt. Het project moet worden voltooid voor de viering van het honderdjarig bestaan van de Ibero-Amerikaanse Tentoonstelling van 1929. Er gaat een investering van ongeveer 500 miljoen euro mee gemoeid, gefinancierd door een publiek-private samenwerking.

Eerste stappen

Rafael Carmona, voorzitter van de Havenautoriteit van Sevilla (APS), maakte het nieuws bekend samen met Rocío Díaz, de minister van Infrastructuur, Territoriale Samenwerking en Wonen, en José Luis Sanz, de burgemeester van Sevilla. Het totale gebied beslaat in totaal 40 hectare. Hiervan is 23 hectare direct onderhevig aan de wijzigingen.

Administratieve procedures

Na de voorlopige goedkeuring op 17 juni, is het document naar het Officiële Staatsblad van de Junta van Andalusië (BOJA) gestuurd. Dit markeert het begin van een reeks administratieve stappen die naar verwachting tot een jaar in beslag zullen nemen. Dat is inclusief een periode van openbare inspraak, het aanvragen van sectoraal advies, en definitieve goedkeuring door de regionale overheid. Na voltooiing van deze fase zullen de bouwwerkzaamheden snel van start gaan, aldus Carmona.

Herstel van historische gebouwen

Een belangrijk onderdeel van het project is de renovatie van de historische opslagplaatsen en loodsen, die deel uitmaakten van de tentoonstelling van 1929. Het doel is om deze gebouwen te behouden en een nieuwe functie te geven. Zo zal de haven beter in de stad worden geïntegreerd. Met de aanpassingen transformeren de havengebieden naar groene en open ruimtes, zoals het Park van de Haven en de groene corridor langs de Avenida de Guadalhorce. Daar plant men ook de nieuwe ondergrondse parkeergarage.

Nieuwe cruiseterminal en andere faciliteiten

Het plan omvat eveneens de bouw van een nieuwe cruise terminal. De gemeente zal deze verplaatsen van de Muelle de las Delicias naar de Muelle de Tablada. Daarnaast komt er een ‘Port Center’, een interpretatiecentrum van havenactiviteiten, en komen er kantoren voor zowel lokale als regionale overheden.

Duurzaam en bioklimatisch ontwerp

Het nieuwe district streeft naar maximale milieuduurzaamheid door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen op de daken van de historische gebouwen. De aanpak van het project is bioklimatische, dat wil zeggen dat men beton vervangt door gerecyclede bakstenen, gemaakt van de sedimenten van de rivier de Guadalquivir.

“Zeer goed nieuws voor Sevilla”

Rocío Díaz benadrukte dat dit project “een zeer goed nieuws voor Sevilla” is, omdat het de linkeroever van de rivier zal ontwikkelen tot een nieuwe uitbreidingszone die zowel bewoners als bezoekers ten goede komt. Burgemeester Sanz voegde toe dat dit project past binnen de bredere stadsontwikkeling van ‘Sevilla 2029’. Het zal bijdragen aan de economische en duurzame rehabilitatie van een verwaarloosd gebied.

Ondnaks enige politieke weerstand tegen het project, blijft de gemeente zich inzetten om consensus te bereiken. Het doel is het project na de zomer opnieuw aan de gemeenteraad voor te leggen.

Lees ook: Burgemeester van Sevilla wil toeristen laten betalen voor bezoek aan Plaza de España

Dit vind je misschien ook leuk