Socialisten winnen gemeenteraadsverkiezingen in Catalonië

door admin
Socialisten winnen gemeenteraadsverkiezingen in Catalonië
De socialisten stellen zichzelf beschikbaar om een progressief burgemeesterschap van de Catalaanse hoofdstad te leiden. Dat ze de verkiezingen gewonnen hebben is deels te danken aan de inzet van de top van de Spaanse socialistische partij (PSOE), met Pedro Sánchez aan het hoofd, voor de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in Catalonië om de lokale kandidaten te ondersteunen.

“De eerste linkse partij”

In termen van stemmen heeft de PSC gewonnen – met 712.949 stemmen, ruim voor Junts per Catalunya met 552.089 stemmen. Terwijl ERC, de winnaar van de vorige verkiezingen in 2019 met 822.107 stemmen, nu op de derde plaats staat met 519.833 stemmen.

Hiermee hebben de socialisten laten zien dat ze nog steeds een sterke aanwezigheid hebben op lokaal niveau. Hoewel ze er niet in zijn geslaagd om Barcelona te veroveren, is het laatste woord nog niet gezegd. Illa benadrukte gisteren dat “de PSC de eerste linkse partij in Catalonië is”.

Mogelijke driepartijencoalitie

Deze uitspraak is ook een subtiele verwijzing naar nationalistische ERC en de Catalaanse gemeenschap. Het opent volgens El Español de deur naar een mogelijke driepartijencoalitie. Dit zou een herhaling zijn van de huidige overeenkomsten op nationaal niveau, waar de socialistische regering ook steun krijgt van de naaar onafhankelijkheid strevende ERC. 

Stedelijke gebieden en provincies

Met sterke resultaten in het grootstedelijk gebied van Barcelona en overwinningen in steden zoals Tarragona, Girona en Lleida, verzekert het PSC zich van de controle over de vier provincies. Hiermee versterken ze hun positie en ook die van Illa als potentiële regionale presidentskandidaat, aangezien hun tegenstanders zwakker zijn.

Kan Ada Colau opnieuw burgemeester worden?

Zowel Illa als de socialistische kandidaat voor Barcelona, Jaume Collboni, hebben zich aangeboden om een progressief burgemeesterschap te leiden. Ze verzekerden echter wel dat ze de winnaar, Xavier Trias, zouden respecteren. Het werd wel duidelijk dat deze uitslag de politiek van samenwerking tussen links niet perse hoeft te beïnvloeden. 

Ada Colau, de leider van de gemeenschappelijke partij Barcelona en Comú, heeft de uitdaging aangenomen: “Trias mag dan wel als eerste zijn geëindigd, maar met slechts elf raadsleden, terwijl de progressieve krachten samen vierentwintig raadsleden tellen,” zei ze.

Dit vind je misschien ook leuk