Spaans parlement eens met regulering medicinale cannabis

door admin
Spaans parlement eens met regulering medicinale cannabis

De PSOE, Unidas Podemos, Ciudadanos, PNV en CDeCAT stemden voor. ERC en Bildu onthielden zich van stemmen en de PP en Vox stemden tegen. Een van de belangrijkste nieuwigheden is dat de deur wordt geopend voor het verstrekken van medicinale cannabis in openbare apotheken. Daarom werd uitdrukkelijk verzocht door Unidas Podemos en andere linkse groepen.

Bekijk ook: Steun in Spaans parlement voor regulering medicinale cannabis

Concreet is vastgesteld dat de distributie van deze gestandaardiseerde cannabisextracten of -preparaten “moet worden uitgevoerd via het netwerk van openbare apotheken.” De PSOE heeft op dit punt moeten toegeven, aangezien deze partij de verstrekkinig wilde beperken tot ziekenhuisapotheken.

Daarnaast wordt de deur weer geopend voor het gebruik van bloeiende toppen (cannabisbloem) of “preparaten van een ander type die in landen van de Europese Unie verkrijgbaar zijn”. Dit altijd binnen een “experimenteel kader”.

PNV, Bildu en ERC steunden Unidas Podemos in de ambitie dat de bloem van de plant ook gebruikt zou kunnen worden, iets waar de PSOE tegen is.

Tegen endometriose, kankerpijn of sommige vormen van epilepsie

Therapeutische cannabis zou volgens de subcommissie geïndiceerd moeten zijn voor “spasticiteit bij patiënten met multiple sclerose, misselijkheid en braken geassocieerd met chemotherapie, endometriose, kankerpijn en chronische niet-kankerpijn (inclusief neuropathische pijn) en sommige vormen van epilepsie.”

Volgens de commissie kan de lijst worden uitgebreid tot andere therapeutische indicaties wanneer onderzoeken de werking ervan onderbouwen. “Het beschikbare wetenschappelijke bewijs met betrekking tot het therapeutische gebruik van cannabis en zijn producten is beperkt tot enkele diagnoses. Onderzoek moet in de toekomst meer helderheid hierover geven”, meldt de commissie in een verklaring.

Op recept

Het voorschrift om therapeutische cannabis in te zetten moet “uitsluitend” worden gedaan door artsen en medisch specialisten “in een context die vrij is van mogelijke belangenconflicten, zoals die wordt aangeboden door publieke gezondheidsdiensten”. Daarom zou volgens de commissie scholing in het therapeutisch gebruik van cannabis onder medische professionals gepromoot moeten worden. 

Centrale registratie

De subcommissie wil ook een centrale registratie van patiënten die therapeutische cannabis voorgeschreven krijgen. PNV, ERC en Bilduverwierpen de noodzaak van een centrale patiëntenregistratie, in tegenstelling tot PSOE en Unidas Podemos.

De subcommissie rechtvaardigt een registratiesysteem met het argument dat de gegevens de basis kunnen vormen voor een evaluatie van de resultaten die met de behandeling zijn verkegen bij verschillene patiëntenprofielen. Zo kan de kennis iover het medicijn geleidelijk verbeteren en uiteindelijk de patiënten ten goede komen. 

Gebruik therapeutische cannabis moet niet leiden tot hoger gebruik buiten medische context

De commissie heeft in haar conclusies ook een reeks punten opgenomen om te controleren dat het gebruik van medicinale cannabis niet leidt tot “grotere beschikbaarheid en consumptie van cannabis buiten de klinische context”. Dat komt overeen met wat is vereist door PSOE, PP of VOX.

Daarom moet voorkomen worden dat de beschikbaarheid van cannabis voor therapeutisch gebruik leidt tot een grotere beschikbaarheid en consumptie van cannabis buiten de gezondheidscontext.”

Periodieke evaluatie

Ten slotte heeft de commissie aanbevolen om het therapeutisch gebruik van cannabis en de consumptiegegevens in de bevolking periodiek te evalueren. 

Binnen een periode van 6 maanden vanaf de goedkeuring (waarschijnlijk volgende week) van dit rapport door de Commissie voor Gezondheid en Consumptie van het parlement, zal het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) deze aanbevelingen verzamelen en verwerken om de beschikbaarheid op de farmaceutische markt van therapeutische cannabis mogelijk te maken”.

Dit vind je misschien ook leuk