Spaanse apotheken verkochten in een week tijd ruim een miljoen antigeentests

door admin
Spaanse apotheken verkochten in een week tijd ruim een miljoen antigeentests

In de week van 26 juli itot 1 augustus verkochten Spaanse apotheken 1.081.554 antigeentests tegen COVID-19. Het was de tweede week waarin deze tests zonder recept in Spanje verkrijgbaar waren.

De verkoop van antigeentests om zelf thuis af nemen nam in die week tot 637% toe ten opzichte van de laatste week dat nog wel een recept nodig was om een zelftest te kopen. Dit blijkt uit een rapport van adviesbureau IQVIA. De verkoop zonder recept begon officieel in Spanje op 21 juli, na publicatie in de Staatscourant BOE en na goedkeuring door de Ministerraad.  

De meeste tests werden verkocht in Catalonië. Deze regio staat in Spanje aan kop met 212.369 tests in de tweede week vanaf het begin van de verkoop zonder recept. Het gaat om 29,4% van de totale verkoop in Spanje. De Delta-variant heeft de laatste maand in Catalonië flink toegeslagen, wat de verkoop van zelftests flink heeft gestimuleerd.

Na Catalonië volgen Andalusië met 207.074 tests, Madrid (148.044), Valencia (115.912) en Galicië (91.039).

Het rapport wijst erop dat apotheken naar aanleiding van de grote vraag hun voorraden hebben vergroot en daarbij ook anticipeerden op een mogelijke storing. Evenzo geven ze aan dat het verschijnen van nieuwe merken voor antigeentests “hun verkoop in de loop van het jaar heeft verdrievoudigd”.

Dit vind je misschien ook leuk