Spaanse badgasten opgeschrikt door mini-tsunami

door admin
Spaanse badgasten opgeschrikt door mini-tsunami

Het wordt een ‘mini-tsunami’ genoemd; plotseling en snel stijgend water waarna het strand grotendeels overspoelt. Badgasten van het Valdelagrana-strand in El Puerto de Santa Maria (Cádiz) werden afgelopen weekend opgeschrikt door dit zeldzame fenomeen.

Een aantal badgasten raakte in beginsel licht in paniek toen het zeeniveau abnormaal steeg en er een sterke stroming opkwam en het water ineens veel verder kwam dan de gebruikelijke vloedlijn. Er was geen sprake van een hoge golf, zoals dat bij een tsunami wel het geval is, maar de zee rukte in slechts enkele minuten op richting de boulevard.

Badgasten haasten strand af na snel stijgend water

Het zeewater steeg vlak na de lunch, toen veel gasten van een heerlijke maaltijd aan het bijkomen waren op het terras en aan de strandbarretjes. De strandbezoekers sprongen op van hun stoel toen ze de zee het strand zagen overspoelen en renden naar hun bedjes in een poging om hun bezittingen te redden.  

Spaanse journalist filmt vlak na ontstaan mini-tsunami

Mensen pakten snel hun spullen en stonden midden op het strand kniehoog in het water en begaven zicht rustig richting de boulevard. De zee overspoelde uiteindelijk de ligbedjes, parasols en vuilnisbakken op het strand.

Deze video van de plotseling opkomende vloed deelde een Spaanse journalist op Twitter. De ergste paniek is hier inmiddels voorbij maar er is goed op te zien hoe sterk de stroming van het water is en hoe het water een groot deel van het strand inneemt.

Zeer zeldzaam verschijnsel gebeurde aantal keer eerder in Spanje

De Spaanse nieuwssite Niusdiario.es sprak een aantal strandgangers en diverse mensen lieten weten dat ze hier al jaren komen maar nog niet eerder zo’n verschijnsel hebben gezien. Echter, in augustus 2021 gebeurde hetzelfde in Santa Pola aan de Costa Blanca. In de vroege ochtend overspoelde daar ook het strand.

In juli 2018 was er op twee plekken op de Balearen een soortgelijk verschijnsel. In Porto Cristo op Mallorca en Ciutadella op Menorca overspoelde het water toen het volledige strand en een deel van de boulevard en de achterliggende wegen.

Dit vind je misschien ook leuk