Spaanse consumentenbond waarschuwt over Black Friday-aanbiedingen

door admin
Spaanse consumentenbond waarschuwt over Black Friday-aanbiedingen

Desondanks wordt verwacht dat 84% van de Spaanse consumenten zal deelnemen aan deze koopjesperiode. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de organisatie. Die consumenten zullen beïnvloed worden door merk- en winkelreclame en op basis daarvan aankopen doen. Dit is een stijging ten opzichte van de 82% van vorig jaar.

Uit het onderzoek, waarin de reacties van 1.027 consumenten tussen 18 en 74 jaar zijn verzameld, blijkt dat de gemiddelde geplande besteding 237 euro bedraagt, vergeleken met de 217 euro die vorig jaar werd uitgegeven. De mode-, schoenen- en accessoiressector zal naar verwachting het populairst zijn, gevolgd door elektronica, kleine apparaten en speelgoed. Veel consumenten zijn ook van plan om te profiteren van de uitverkoop op Black Friday om kerstaankopen te doen.

Impulsief koopgedrag

De OCU waarschuwt echter dat de helft van de respondenten tijdens Black Friday impulsief koopgedrag vertoonde, zoals te veel geld uitgeven of onnodige artikelen kopen. Slechts 6% van de Spaanse consumenten is van plan om voornamelijk in fysieke winkels te winkelen, terwijl 27% van plan is uitsluitend online te winkelen en 32% prioriteit geeft aan online winkelen.

Veel consumenten ook sceptisch over aanbiedingen

Bovendien is 67% van de respondenten sceptisch over Black Friday-aanbiedingen, waarbij velen van mening zijn dat sommige winkels de prijzen verhogen voordat ze kortingen toepassen, waardoor de uiteindelijke prijzen vergelijkbaar zijn met het niveau van voorverkoop. Toch vindt 71% van de respondenten dat het de moeite waard is om op Black Friday te winkelen vanwege de mogelijke kortingen.

Hashtag #timofertasBF

De OCU moedigt consumenten aan om eventuele onregelmatigheden in de prijzen op hun sociale mediaplatforms te melden met behulp van de hashtag #timofertasBF. Zo kunnen ze illegale praktijken identificieren en deze melden aan de consumentenautoriteiten.

Schijnkortingen

Eerdere prijsmonitoring door de OCU tijdens Black Friday heeft aangetoond dat gereduceerde prijzen zelden overeenkomen met de laagste prijzen van de afgelopen 30 dagen, zoals vereist door de regelgeving, en in sommige gevallen verwijzen de prijzen naar de aanbevolen prijs van de fabrikant.​ Dus volgens OCU zijn de meeste Black Friday-kortingen niet zo voordelig als ze lijken. Consumenten worden geadviseerd om prijzen en aanbiedingen zorgvuldig te vergelijken voordat ze aankopen doen. De OCU benadrukt het belang van transparantie in prijsvermeldingen, waarbij zowel de oorspronkelijke prijs als de procentuele korting duidelijk moet worden aangegeven. Dit is om te voorkomen dat consumenten misleid worden door schijnkortingen.

Black Friday in Spanje

Black Friday, bekend als de aftrap van het kerstseizoen in Amerika, heeft zijn weg gevonden naar het hart van de Spaanse retail. Deze dag, die verschillende ontstaanstheorieën kent, markeert in de Verenigde Staten het begin van de kerstinkopen na Thanksgiving. In Spanje begon Black Friday pas echt vorm te krijgen rond 2013 en 2014, om in 2015 uit te groeien tot een niet te missen koopperiode.

Lees ook: 12 duurzame manieren om van Black Friday een Feel Good Friday te maken

De popularisering van Black Friday in Spanje kan grotendeels worden toegeschreven aan grote retailers en elektronica giganten zoals Mediamarkt. Zij waren de pioniers in 2012 met het aanbieden van forse kortingen, waarmee ze de trend zetten voor andere winkels. Sindsdien heeft Black Friday zich in Spanje ontpopt tot een belangrijke periode van kortingen, waar zowel grote ketens als lokale winkels aan meedoen.

Dit vind je misschien ook leuk