Spaanse dierenpartij wil einde van paardenmishandeling in vreugdevuren

door admin
Spaanse dierenpartij wil einde van paardenmishandeling in vreugdevuren

De traditie Las Luminarias laat paarden door grote vreugdevuren heen lopen. De Spaanse dierenpartij Pacma noemt deze traditie waarbij de dieren onnodig lijden niet meer van deze tijd en vraagt de gemeentelijke en regionale overheid om actie.

Afgelopen maandag werd in San Bartolomé de Pinares (Ávila) ‘Las Luminarias’ gevierd. Volgens traditie wordt dit ritueel jaarlijks gehouden in het dorpje San Bartolomé de Pinares op de vooravond van Las Luminarias de San Antón, een feest ter ere van Sint Antionius, de katholieke beschermheilige van de dieren. De dorpelingen rijden met hun paarden door de vreugdevuren, waarvan de rook voor bescherming tegen ziektes zou zorgen.

De Spaanse dierenpartij Pacma noemt de traditie ‘uit de tijd en achterhaald’. De voorzitter van Pacma, Javier Luna, heeft de burgemeester van de gemeente, Ana Isabel Gómez, net als ‘de deelnemers’ gevraagd of ‘zij het volgend jaar willen zijn die aan de sintels van het vuur worden blootgesteld’. 

De partij heeft in een verklaring aan de nieuwssite Europa Press het ‘verschrikkelijke lijden’ van de dieren aan de kaak gesteld, die ‘paniek en grote stress bij de vuur’ ervaren. De paarden proberen zich terug te trekken en te vluchten voor het vuur, maar worden gedwongen verder te lopen. ‘Paarden hebben een natuurlijke angst voor vuur; ze zien het als een gevaar,’ zegt Javier Luna. ‘Dit veroorzaakt verschrikkelijke stress, die hun leven in gevaar kan brengen’.  

Misbruik

Pacma beschouwt de mishandeling van dit soort tradities als misbruik, en stelt dit al jaren publiekelijk aan de kaak. De partij heeft het stadhuis gevraagd deze viering niet meer op deze manier uit te voeren. De Junta de Castilla y León is gevraagd deze viering volgend jaar niet meer toe te staan. ‘Het is tijd om te stoppen met het gebruiken en uitbuiten van dieren bij festiviteiten en tradities’, benadrukte Javier Luna. ‘Het is mogelijk te kiezen voor ethische alternatieven, waarbij geen dierenleed nodig is, maar de overheden lijken niet geïnteresseerd om de 21e eeuw binnen te gaan’, zei hij. 

Dit vind je misschien ook leuk