Spaanse economie groeide met vijfenhalf procent in 2022

door admin
Spaanse economie groeide met vijfenhalf procent in 2022

Het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) schat de groei in Spanje in 2022 op 5,5%, met een stijging van 0,2% in het laatste kwartaal van vorig jaar, tot 2,6%.

Dit is bevestigd in de definitieve nationale boekhoudgegevens die deze vrijdag door het bureau zijn gepubliceerd. Het bevestigde cijfer komt overeen met de schatting van januari overschrijdt de prognose van 4,4% van de Spaanse regering en de 5,3% van AIReF. Ook ligt het boven de 4,7% geschat door de OESO en de 5,2% van het Internationaal Monetair Fonds. De INE-gegevens voor deze vrijdag zijn ook dezelfde als de laatste voorspelling van de Bank van Spanje.

Al tweede jaar van economische groei

Dat betekent dat de Spaanse economie voor het tweede opeenvolgende jaar groeit. Bovendien registreert het land een groeipercentage dat vergelijkbaar is met dat van 2021, het jaar na de pandemie, dat de grootste vooruitgang sinds 1973 vertegenwoordigt. 

Volgens de gegevens die vrijdag door de INE zijn vrijgegeven, droeg de nationale vraag -consumptie en investeringen- bij aan de groei in 2022 met 3,1 procentpunt. Dat is drie tiende meer dan de vooruitgang die het in januari gaf. De buitenlandse vraag -export en import- droeg 2,4 punten bij, twee tiende minder dan in januari werd aangegeven.

Bekijk ook: Spanje leidt groei en controleert inflatie beter dan andere grote EU-economieën

De waarde van het bbp tegen lopende prijzen voor heel 2022 groeide een tiende minder dan wat was voorspeld en kwam uit op 1.327.108 miljoen euro. Dat betekent dat het qua volume nog iets onder het niveau van voor de pandemie ligt.

Cijfers plaatsen Spanje aan hoofd economische groei in Eruopa

Het ministerie van Economische Zaken heeft de cijfers gevierd en benadrukt dat deze “Spanje aan het hoofd van de economische groei en tussen de belangrijkste landen van de eurozone plaatsen”. Het ministerie benadrukt bovendien de kracht van de Spaanse economie in een onzekere economische omgeving. “In een internationale context van enorme onzekerheid, gekenmerkt door de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne, heeft de Spaanse economie grote kracht en veerkracht behouden”. 

Groei bbp van 2,6%

Het INE heeft eveneens bevestigd dat het bbp voor de laatste drie maanden van 2022 met 0,2% is gestegen tot 2,6%. Dat cijfer is wel ver verwijderd van de 4,7% van het voorgaande kwartaal. Er zijn echter zeven opeenvolgende kwartalen met positieve cijfers. De motor hierachter wordt gevormd door de externe vraag. Wel dalen de consumptie van huishoudens en de bedrijfsinvesteringen in vergelijking met voorgaande maanden.

Bekijk ook: Spanje ontsnapt aan recessie volgens premier Sánchez

Dit vind je misschien ook leuk