Spaanse koning en premier bij opening nieuwe hogesnelheidslijn naar Murcia

door admin
Spaanse koning en premier bij opening nieuwe hogesnelheidslijn naar Murcia

De Spaanse premier heeft op maandag samen met koning Felipe VI en de president van de regio Murcia de nieuwe hogesnelheidslijn van Madrid naar Murcia geopend

Premier Pedro Sánchez benadrukte daarbij dat de lancering van deze lijn “de waarde vertegenwoordigt van nuttige politiek, die gebieden met elkaar verbindt, en zo bijdraagt aan de vooruitgang van Spanje”. Hij hield zijn toespraak op het station van Murcia del Carmen, na het voltooien van de inaugurele reis van Madrid naar de hoofdstad van de regio in Zuidoost-Spanje. Andere aanwezige autoriteiten waren koning Felipe VI en de minister van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, Raquel Sánchez. 

De ingebruikname van het traject Beniel-Murcia reduceert tot 2 uur en 45 minuten de reistijd van de AVE tussen Murcia en Madrid. Daar ging een investering van meer dan 410 miljoen euro mee gepaard, onder andere voor de meest geavnceerde signaleringstechnologie. Dagelijks zal de hogesnelheidstrein acht ritten maken op het traject. Dat staat gelijk aan 2824 zitplaatsen.

Met dit laatste toegevoegde traject blijft de hele Levante Corridor, de hogesnelheidslijn Madrid-Castilla La Mancha-Valenciaanse Gemeenschap-Murcia in dienst. Vanaf het station van Charmartín – Clara Campoamor in Madrid verbindt de spoorlijn de Spaanse hoofdstad met Murcia via haltes in Elche en Alicante. 

“Vandaag maken we een einde aan een onterecht langdurig isolement wat betreft treinverbindingen en vereffenen we een historische schuld met Murcia”, aldus de regeringsleider.

Inzet voor duurzame mobiliteit 

Pedro Sánchez heeft gewezen op de unieke kans die wordt geboden door de komst van de AVE naar Murcia. Hij ziet deze als onderdeel van de inzet van het land voor duurzame mobiliteit en territoriale cohesie via hogesnelheidstreinen. “Spanje gaat vooruit met gloednieuwe infrastructuren die nieuwe investeringen en kansen genereren; alle gebieden gaan vooruit en daarmee creëren we gelijke kansen voor al onze burgers, waar ze ook wonen”, banadruktet hij.

De premier wees eveneens op de vastberaden inzet van de regering voor de uitbreiding van het hogesnelheidsnetwerk als bijdrage aan de ecologische overgang van technologische innovatie. Sánchez wees in dit verband ook nog eens op het belang van maatregelen zoals de gratis reiskaart voor forensen van middellangeafstandstreinen. Hiervan hebben al bijna 2,5 miljoen passagiers geprofiteerd. Bovendien is daarmee de uitstoot in de atmosfeer met een miljoen ton CO2 verminderd. 

Paradigmaverschuiving in mobiliteit

“Het gratis abonnement vertegenwoordigt een paradigmaverschuiving in mobiliteit en beschermt ook de sociale meerderheid in een context van onzekerheid”, benadrukte de regeringsvoorzitter. Hij maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om de uitbreiding van het gratis abonnement vanaf 1 januari 2023 voor regelmatige gebruikers van de middellangeafstandstreinen tussen Murcia en Alicante aan te kondigen.  

Belangrijke impuls voor de mediterrane corridor

De inhuldiging van de hogesnelheidslijn Madrid-Murcia betekent ook een nieuwe impuls voor de mediterrane corridor, die vordert in zijn ontplooiing richting Cartagena en Almeria. Volgens de premier is dat een “strategische prioriteit” die nu vooruitgang heeft geboekt met financiering en middelen omdat er een politiek engagement is van alle overheidsadministraties. 

Mediterrane corridor

In dit verband benadrukte Sánchez de recordinvestering van iets meer dan € 1,7 miljard, opgenomen in de algemene staatsbegroting 2023 voor de ontwikkeling van de mediterrane corridor. “Dit is een infrastructuur die veel zegt over het land dat we willen zijn”, zei de president.

Met de ingebruikname van het traject Beniel-Murcia verstevigt Spanje zijn positie als wereldwijde referentie op het gebied van grote spoorwegprojecten. Het bevestigt eveneens opnieuw zijn leiderschap als Europees land met het meest uitgebreide hogesnelheidsnetwerk, met meer dan 4.000 kilometer. In de afgelopen 4,5 jaar is dat verlengd met acht nieuwe spoorverbindingen. Het land telt nu 50 stations met een hogesnelheidsdienst.

Renfe heeft in de eerste 20 uur al 10.600 kaartjes verkocht voor de nieuwe Madrid-Murcia AVE. De eerste tickets zijn voor reizen tussen 20 december, de eerste dag van de dienst, en 30 januari, volgens bronnen van het bedrijf in een verklaring.

Komst spoorlijn ging gepaard met protest

De komst van de AVE naar Murcia is gepaard gegaan met veel protest van burgers. In eerste instantie zou de spoorlijn een volledige woonwijk afsnijden van het centrum van de stad. Bovendien was er nog het voorstel van een geluidswal ernaast van 9 kilometer lang en 5 meter hoog die de stad zo’n beetje in tweeën zou delen. Daarna is besloten het laatste deel van de spoorlijn ondergronds te maken. 

Dit vind je misschien ook leuk