Spaanse minister wil dat fossiele brandstofbedrijven kwetsbare landen helpen

door admin
Spaanse minister wil dat fossiele brandstofbedrijven kwetsbare landen helpen

Spanje neemt een centrale positie in tijdens de COP28 VN-klimaattop in Dubai, waarbij de Spaanse milieuminister Teresa Ribera, als medeleider van de EU-delegatie, een sleutelrol speelt in de onderhandelingen van het blok.

Ribera had een uitdagend voorstel voor de fossiele brandstofindustrie. Ze stelde voor dat bedrijven in deze sector op vrijwillige basis een deel van hun winst besteden aan de duurzame ontwikkeling van de meest kwetsbare landen. Deze suggestie is in lijn met het principe dat de vervuiler betaalt. Het voorstel komt als een reactie op de urgente behoefte om de klimaatcrisis aan te pakken.

Financiering voor kwetsbare landen

De Spaanse minister benadrukte ook de noodzaak van verplichte groene belastingen op fossiele brandstoffen en andere bedrijven met een hoge CO2-uitstoot. Daarnaast stelde ze mogelijke heffingen voor op scheepvaart en frequente vliegreizigers. Deze maatregelen zouden fondsen kunnen genereren voor arme landen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering.

Weerstand

Hoewel dit idee breed wordt ondersteund door de lidstaten van de EU, gaf Ribera toe dat het creëren van deze nieuwe financieringsbronnen nog steeds een grote uitdaging is en op weerstand stuit. De discussie over deze nieuwe benadering van klimaatfinanciering was een centraal thema in de gesprekken tijdens de klimaattop in Dubai.

Een nieuwe economie

Ribera benadrukte het belang van het herzien van de manier waarop we productie en consumptie begrijpen. Bij elk financieel of economisch besluit van overheden en bedrijven moet rekening worden gehouden met de impact op de klimaatcrisis. De minister pleitte zodoende voor “een nieuwe klimaatbestendige economie” waarin klimaataspecten in elke beslissing worden meegenomen.

Uitfaseren fossiele brandstoffen

De Spaanse minister wees nogmaals op het belang van een duidelijk traject voor het eerst verminderen en vervolgens uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dit zou op een manier moeten gebeuren die consistent is met klimaatdoelstellingen, energieveiligheid, beveiliging van de energievoorziening en het effectief gebruik van hulpbronnen.

Hulp van rijke aan arme landen

Rijke landen zouden volgens Ribera meer moeten doen om arme landen te helpen zich aan te passen aan de impact van extreem weer. Op dit moment is slechts een klein deel van de klimaatfinanciering die door de rijke wereld aan ontwikkelingslanden wordt verstrekt, gewijd aan aanpassing.

Lees ook: ‘Andalusian Green Hydrogen Valley’: nieuwe banen en schone energie

Dit vind je misschien ook leuk