Spaanse ondernemer maakt eetbare verpakkingen op basis van algen

door admin
Spaanse ondernemer maakt eetbare verpakkingen op basis van algen

Een Spaanse ondernemer, Rodrigo García González, heeft een innovatieve oplossing bedacht om plastic te vervangen: algen. Met deze natuurlijke bron heeft hij een polymeer ontwikkeld waarmee hij eetbare of oplosbare verpakkingen kan produceren.

Het nieuwe materiaal is zo effectief dat het een belangrijke prijs heeft gewonnen in het Verenigd Koninkrijk, waar hij zijn bedrijf, Notpla, heeft gevestigd. García González legt uit aan rtve.es: “We kunnen bijvoorbeeld een verpakking voor pasta maken. Als je het direct in de pan plaatst, begint de verpakking op te lossen.”

Vervanging van plastic voor eenmalig gebruik

Notpla, dat 9 jaar geleden in Londen werd opgericht en de slogan ‘We make plastic disappear’ gebruikt, richt zich op het vervangen van plastic voor eenmalig gebruik. “We begonnen met het maken van verpakkingen voor vloeistoffen. Dit bijvoorbeeld, is water. En het mooie van deze verpakking is dat je het kunt eten,” zegt de ondernemer terwijl hij een eetbare watercapsule toont en consumeert.

Hoogtepunt tijdens Marathon van Londen

Een van de hoogtepunten van het bedrijf was tijdens de marathon van Londen in 2022, waar 100.000 van hun watercapsules werden uitgedeeld aan de deelnemers. Er bleef geen enkele plastic fles achter op de grond.

Voordelen van algen als grondstof

García González benadrukt de voordelen van algen als grondstof: “Algen zijn een zeer efficiënte natuurlijke bron. Ze hebben geen vers water nodig, groeien in zee, vereisen geen menselijke tussenkomst, kunnen meerdere keren per jaar worden geoogst en sommige soorten groeien zelfs tot twee meter per dag.” Dankzij deze innovatie heeft Notpla de ‘Earthshot’ prijs van een miljoen pond gewonnen, uitgereikt door de prins van Wales, in de categorie “Waste-Free World”.

Naast de watercapsules is het sterproduct van het bedrijf een voedseldoos, bekleed met een algenfilm in plaats van plastic, die nu al in acht landen wordt verkocht, waaronder Spanje.

Lees ook: Het succesverhaal van de Spanjaard die werk maakt van ‘onderwaterschroot’

 

Dit vind je misschien ook leuk