Spaanse rechters wijzen "onwaardige" salarisverhoging van 450 euro af

door admin
Spaanse rechters wijzen "onwaardige" salarisverhoging van 450 euro af

De Professionele Vereniging van de Magistratuur (APM), de grootste vereniging van rechters in Spanje, heeft aangekondigd de voorgestelde salarisverhoging van €450 met Justitie niet te ondertekenen. Deze controversiële zet komt slechts enkele dagen voor de verwachte overeenkomst met het ministerie van Justitie over de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de rechterlijke macht en de officieren van justitie.

“Onvoldoende, onwaardig en onaanvaardbaar”

De APM beschrijft volgens Huffingtonpost.es de voorgestelde salarisverhoging als “onvoldoende, onwaardig en onaanvaardbaar”. De vereniging uitte haar bezorgdheid dat deze overeenkomst “de economische capaciteit van de rechters voor vele jaren zal belemmeren”. De aankondiging, die in een officiële 11-pagina’s tellende verklaring werd gedaan, komt 24 uur na de vijfde bijeenkomst tussen de partijen aan de Vergoedingstafel.

“Nadelig voor ons allemaal”

“We hebben deze moeilijke beslissing genomen in de overtuiging dat deze overeenkomst nadelig is voor ons allemaal”, stelt de APM in de verklaring. De vereniging vreest dat het ondertekenen van de overeenkomst zal leiden tot diepe en langdurige schade aan hun salarisregeling.

Splitsing binnen de rechterlijke macht

De voorgestelde verhoging heeft tot een splitsing geleid binnen de rechterlijke macht. Hoewel zes van de zeven verenigingen hebben ingestemd met het voorstel, hebben slechts twee van hen zich tevreden getoond met het aanbod. Anderzijds zijn vier andere organisaties uitgesproken in hun afwijzing van het voorstel. Ze beweren dat het voorstel “absoluut niet bevredigend” is, en het niet tegemoetkomt aan hun “legitieme economische eisen”, noch voorziet in de “investeringsbehoeften in gerechtelijke middelen die de burgers eisen”.

Donderdag kwam nog het nieuws dat de rechters op basis van de door Justitie voorgestelde salarisverhoging hun staking voor onbepaalde tijd zouden afgelasten. De start van de staking stond in eerste instantie gepland vanaf 16 mei, maar werd later opgeschoven naar maandag 22 mei.

Lees ook: Einde aan staking van rechtbankadvocaten na akkkoord over loonsverhoging

Dit vind je misschien ook leuk