Spaanse Trashumancia erkend door UNESCO als werelderfgoed

door admin
Spaanse Trashumancia erkend door UNESCO als werelderfgoed

De UNESCO heeft de trashumancia, een traditionele vorm van seizoensgebonden veehoeden in Spanje, uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Deze erkenning, die Spanje deelt met landen als Albanië, Andorra, Kroatië, Frankrijk, Luxemburg en Roemenië, benadrukt het belang van deze eeuwenoude praktijk, die reeds erkend werd in landen als Oostenrijk, Griekenland en Italië. Transhumance is een voorouderlijke traditie waarbij koeien en kleiner vee zoals geiten en schapen in de lente naar bergweiden worden verplaatst en in de herfst worden teruggebracht naar de valleien en dorpen.

Een levend erfgoed

De trashumancia omvat in Spanje zo’n 125.000 kilometer aan vee-routes die zich uitstrekken over het gehele Iberisch schiereiland en de eilanden. Vele hiervan leiden door de centra van steden en dorpen. Deze  seizoensgebonden migratie van kuddes is niet alleen een agrarische praktijk, maar heeft ook geleid tot een rijk cultureel en etnografisch erfgoed. Dit omvat feesten, tradities, toponymie, gastronomie en architectuur gerelateerd aan deze eeuwenoude activiteit.

Regionaal belang

In regio’s zoals Extremadura speelt de trashumancia een cruciale rol. De erkenning door UNESCO benadrukt het belang van het behoud en de waardering van deze traditionele praktijken, die bijdragen aan de culturele diversiteit en ecologische duurzaamheid van Spanje.

Het doel van de benoeming is om deze culturele uitingen te beschermen om hun verlies te voorkomen. Het aantal transhumante herders in Spanje neemt echter af vanwege de uitdagende aard van hun werk. De traditionele methoden van hoeden en weidebeheer zijn door de eeuwen heen doorgegeven door de transhumante cultuur terwijl ze door verschillende regio’s van het land reisden. 

Tevreden herders

Herders in Spanje zijn, zo melden Spaanse media, tevreden met deze erkenning. Zij geloven dat het een rechtvaardige erkenning is van een praktijk die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen combineert met de lokale cultuur en het behoud van het milieu. Het passeren van de kuddes helpt ook om de netheid van de bossen te behouden en branden te voorkomen.

Glasblazen

Tegelijkertijd is de techniek van het glasblazen in Spanje ook erkend als onderdeel van het immaterieel cultureel erfgoed. Dat benadrukt de kennis, het vakmanschap en de vaardigheden in de glasproductie. Spanje heeft nu in totaal 21 culturele manifestaties die zijn uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dit zijn onder meer de Fallas in Valencia, het mediterrane dieet, het patiofestival in Cordoba, flamenco en de menselijke torens (castells) in Catalonië. 

Lees ook: Paella is nu officieel Cultureel Erfgoed van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk