Spaanse vakantiebeurs FITUR 2023 verwacht records te breken

door admin
Spaanse vakantiebeurs FITUR 2023 verwacht records te breken

Na de coronapandemie wekt het niveau van reserveringen voor het komende jaar al flink wat optimisme in de sector. Het geschatte aantal aanwezigen op wat de 43e editie zal zijn, is 120.000 professionals. Daarnaast zullen tijdens het weekend 90.000 bezoekers de congreshallen van de IFEMA in Madrid weten te vinden.

FITUR 2023 (18-22 januari) trapt deze woensdag af met bezoekers- en deelnamegegevens die vergelijkbaar zijn met de recordeditie van 2020. De laatste voordat de coronapandemie uitbrak. De beurs ging zowel in 2021 als 2022 gewoon door. Deze editie is weer de eerste waar mensen elkaar zonder beschermend masker, covid-paspoorten en corona-tests kunnen ontmoeten. 

In vergelijking met de FITUR 2022 stijgt de internationale deelname met 50%. Speciale stijgingen zijn te zien in de regio’s Azië-Pacific (163%); Afrika (88%); Midden-Oosten (60%); Europa (42%) en Amerika (30%). Dat is grotendeels te danken aan dat er vrijwel geen intercontinentale reisbeperkingen meer gelden om naar Europa te vliegen.

De deelname van bedrijven kent ook een aanzienlijke stijging, met 25% meer toeristische bedrijven dan vorig jaar. Zo’n 40.000 professionals zullen digitaal deelnemen aan de beurs en de organisatoren voorzien 300.000 volgers op sociale netwerken en webverkeer van een half miljoen mensen.

Deze belangrijke vooruitgang vertaalt zich volgens verwachting ook in een waardevolle economische injectie voor de regio Madrid. De geschatte omzet ligt op meer dan 400 miljoene euro in sectoren als accommodatie, transport, handel of restaurants.

De Vereniging van ondernemers in de entertainment sector in Madrid verwacht meer dan 220.000 avonduitstapjes in verband met het evenement. Dat levert de uitgaanssector een economische impact op van meer dan 15 miljoen euro. 

Volgens Miguel Sanz, directeur van Turespaña, bevestigt FITUR 2023 de positieve trend van toeristische activiteit in Spanje. Deze zag in 2022 een herstel van ongeveer 86% van de bezoekers en 94% van de toeristische uitgaven ten opzichte van die in 2019 en die ten opzichte van drie jaar geleden ook afkomstig zijn van toerisme van hogere kwaliteit met hogere gemiddelde uitgaven en meer verspreid over de seizoenen. Volgens prognoses van het ministerie van Toerisme zouden in 2022 meer dan 71,5 miljoen internationale toeristen Spanje hebben bezocht.

Guatemala, partnerland FITUR 2023

Latijns-Amerika zal opnieuw een bijzondere rol spelen op FITUR. Tijdens de vorige editie was de Dominicaanse Republiek het partnerland van de beurs. Dit jaar is het Guatemala dat een gevarieerd toeristisch aanbod zal laten zien. Met bestemmingen als Guatemala Std en natuurlijke enclaves zoals het meer van Atitlán – een van de meest bezochte attracties van het land.

Spaanse koningen

Het Spaanse koningspaar opende de Spaanse vakantiebeurs. Felipe VI en zijn vrouw Letizia zijn ontvangen door José Vicente de los Mozos, voorzitter van het congrescentrum. Vervolgens ontvingen ze Alejandro Giammattei, president van Guatemala. Daarna betraden ze de zaal waar ze werden begroet door Mertitxell Batet, voorzitter van het parlement; Isabel Díaz Ayuso, president van de Gemeenschap van Madrid; Reyes Maroto, minister van Industrie, Handel en Toerisme; Carolina Darias, minister van Volksgezondheid en andere autoriteiten, zoals verschillende regionale presidenten en andere persoonlijkheden.

Spierballen tonen

Volgens de organisatie is “het tijd om spierballen te tonen na de zware jaren die de sector heeft beleefd en dit is de beste plek om dat te doen”. De krant El Mundo concludeert dat in alle paviljoens de sfeer van optimisme ademt, maar dat desondanks de schaduw van de inflatiecrisis over de besprekingen en de tribunes hangt. Toch zijn volgens ingewijden in de sector de vooruitzichten meer dan gunstig.  

Dit vind je misschien ook leuk