Spaanse wijnproducenten verwachten een goed wijnseizoen

door admin
Spaanse wijnproducenten verwachten een goed wijnseizoen

Aan de vooravond van het nieuwe wijnseizoen organiseert de landbouw- en voedsel coöperatie van Castilië-La Mancha jaarlijks het congres van de wijnsector. Daar presenteert de coöperatie onder andere de ramingen voor het komende seizoen, waarin ze verwachten in heel Spanje ruim 43 miljoen hectoliter wijn te produceren. Dat is 7,4 procent minder dan afgelopen jaar, maar de druivenoogst was dat jaar ook uitzonderlijk hoog. Bijna 60 procent van de wijn in Spanje komt uit de regio Castilië-La Mancha. In die regio verwachten ze ongeveer 10 procent minder opbrengst dan vorig seizoen.

Druiven rijpen goed

Kenners verwachten dit jaar een goede wijn. Zo melden ook de organisaties achter de beschermde kwaliteitswijnen in Castilië en León dat de druiven dit seizoen zich goed ontwikkelen. De organisaties van de Denominaciones de Origen (DO) houden toezicht op alle aspecten van druiventeelt tot wijnbereiding voor deze kwaliteitswijnen uit een bepaalde streek. Ze verwachten een druivenoogst van hoge kwaliteit, maar zijn voorzichtig met uitspraken over productiecijfers, omdat die afhankelijk zijn van het weer in augustus.

Klimatologisch waren er dit jaar weinig problemen, op wat hagelbuien aan het begin van het seizoen na. De temperaturen waren vanaf januari tot begin maart lager dan normaal en in februari viel meer neerslag dan gemiddeld, zodat er voldoende water was voor de druiven om te groeien. Verder was het seizoen droog, zodat schimmelziektes geen rol speelden.

Start druivenpluk

De druivenpluk start waarschijnlijk in de tweede week van augustus met de vroege soorten als chardonnay en moscatel. Voor de andere druivensoorten start de oogst in de eerste twee weken van september. Directeur Díez van de DO Rueda in Castilië en León verwacht dat de druivenpluk daar een week later begint dan vorig jaar, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in augustus. Hogere temperaturen versnellen het rijpingsproces, maar wat hem betreft hoeft het niet sneller te gaan. Frisse nachten en temperaturen overdag rond de 25 graden zijn goed voor een langzame rijping van de druif, en zorgen voor betere kwaliteit. De druiven zien er goed uit dit jaar, met een optimaal gehalte aan suiker en een schil die goed rijpt. In de schil zitten de polyfenolen, kleurstoffen en tannines, die mede bepalend zijn voor de smaak van de wijn.

Herstel wijnmarkt

Spanje kijkt ook met belangstelling naar wijngebieden elders in Europa. Daarvoor waren eind juli nog geen gegevens naar buiten gekomen, wat zou kunnen betekenen dat de vorstperiodes in april in grote wijngebieden in Frankrijk en Italië veel schade hebben veroorzaakt.

Begin augustus heeft het Franse ministerie van Landbouw de prognoses voor Frankrijk bekend gemaakt. Volgens bericht in NRC zullen Franse wijnboeren dit jaar tussen 32,6 en 35,6 miljoen hectoliter wijn produceren, 30 procent minder dan vorig jaar. Dat is voor Spaanse wijnproducenten commercieel aantrekkelijk.

Corona verstoorde afgelopen jaar de verkoop van wijn. De wijnorganisaties hebben zich ingespannen om de geproduceerde wijn te kunnen afzetten, zowel in het buitenland als in Spanje zelf. De afzetcijfers van afgelopen jaar zijn al met al redelijk en de interne markt herstelt zich langzaamaan.

Dit vind je misschien ook leuk