Spanjaard is belangrijkste ‘most wanted’ en gezocht door Europol

door admin
Spanjaard is belangrijkste 'most wanted' en gezocht door Europol

Het Agentschap van de Europese Unie voor politiële samenwerking, in de volksmond bekend als Europol, heeft een nieuwe campagne gelanceerd om de meest gezochte voortvluchtigen van de Europese Unie op te sporen. Dit via een nieuwe webpagina met als titel ‘Game over’, waarop gewezen wordt dat criminele netwerken uit verschillende actoren bestaan die verschillende illegale activiteiten uitvoeren. Met het opsporen van de sleutelfiguren hoopt de Europese instantie het kaartenhuis van dergelijke netwerken in te laten storten. 

Daarom heeft Europol ook de medewerking van het publiek nodig. Net zoals de Nationale Politie sinds mei vorig jaar het publiek om hulp vraagt om zoveel mogelijk voortvluchtigen te vinden. Het gaat in de lijst om de hoofden van verschillende criminele organisaties en om de grootste drugshandelaren op het internationale toneel. Dan zijn er nog de gewelddadige criminelen en de ‘jokers’ die als facilitators optreden.

Een Spanjaard, een van de meest gezochte voortvluchtigen in Europa

Een van de meest gezochte personen van Europol blijkt nu een voortvluchtige Spanjaard te zijn. Het gaat om Erik de Ventura Pacheco, beter bekend als Peru. Op de website van Europol is te lezen dat het een 36-jarige man is die wordt gezocht als vermeende luitenant van een van de gevaarlijkste en meest gewelddadige criminele organisaties in Spanje van de afgelopen decennia. De organisatie staat onder leiding van Ángel Suárez Flores, beter bekend als Casper, aan wie minstens 36 misdaden worden toegeschreven. Hieronder drugshandel, illegale detentie, marteling, bedreiging of ontvoering.

Eis: 965 jaar gevangenisstraf

Zoals Europol op haar website uitlegt, eist de rechtbank een gevangenisstraf van maximaal 965 jaar voor hem. Hoe werkten ze in deze organisatie? Volgens Europol was de groep toegewijd aan het stelen van grote hoeveelheden illegale drugs van andere handelaren. Om dit te doen, zochten de leden van deze organisatie informatie in de zeehavens. Met die informatie zouden ze toegang krijgen tot met drugs beladen containers om ze later te stelen.

Heb je informatie over Erik?

Mocht je informatie over de meest gezochte Spaanse voortvluchtige hebben, dan kun je deze stappen volgen: Europol stelt dat Erik een expert was in verschillende technische en computerhulpmiddelen voor de bewaking en opsporing van smokkelaars die drugs importeren. Nadat de substantie de haven had verlaten, ontvoerden de leden van deze bende degenen die het bewaakten om hen later te martelen en te bedreigen.

Ken je deze persoon of heb je hem eerder gezien, dan nodigt Europol je uit om informatie over hem te verstrekken. Volgens Europol heeft Erik de rang van ‘Joker’ op basis van de structuur van zijn specifieke misdaadkaartenhuis. Een personage dat criminelen vertegenwoordigt die te maken hebben met mensenhandel, vuurwapenmisdrijven en financiële misdrijven: “Sommige van de gevaarlijkste criminelen in de EU hebben deze misdaden gepleegd en zijn op de vlucht.

Bekijk vandaag nog de lijst van meest gezochte personen van de EU jezelf en kijk of je ons kunt helpen ze te vinden. En bekijk hier de video waarmee de Spaanse Nationale Politie op Twitter uitlegt hoe een criminele bende als een kaartenhuis opereert. 

Dit vind je misschien ook leuk