Spanjaard kiest vaker voor gemak en minder vaak voor verse producten

door admin
verse producten, fruit

De consumptie van verse producten in Spanje is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Dit heeft meerdere oorzaken. Allereerst zijn de eetgewoontes van de bevolking veranderd. Daarnaast hebben Spaanse consumenten vaker de voorkeur voor bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Tenslotte spelen ook economische redenen mee.

Een van de belangrijkste redenen is de moderne levensstijl. Daardoor kiezen veel mensen liever voor snelle en bereide maaltijden dan thuis met verse producten te koken. Bovendien is het aanbod van verpakte en bewerkte voeding in supermarkten toegenomen, wat een oorzaak is van de daling van de consumptie van verse voeding.

Vers fruit en verse groenten

De maandelijkse cijfers van de voedselconsumptie van huishoudens, laten een aanzienlijke daling zien tussen november 2019 en dezelfde maand in 2023. Zo is de jaarlijkse consumptie van vers fruit gedaald met zo’n 13 kilo in 91,27 kilo naar 78,24 kilo. Ook eten Spanjaarden minder verse groenten. Waar de Spanjaard vier jaar geleden nog gemiddeld 77,47 kilo groenten per jaar at, is dat nu gedaald naar 66,90 kilo. Dat wil zeggen meer dan 10 kilo minder per jaar per consument.

Vlees en vis

De daling is ook opmerkelijk in twee andere belangrijke verse producten binnen het mediterrane dieet, zoals vlees en vis. Een Spanjaard eet jaarlijks gemiddeld 40,56 kilo vlees. Dat was 2019 nog 45,54 kilo. Kortom, bijna vijf kilo per jaar minder. De visconsumptie is met iets meer dan vier kilo gedaald. Die was in 2019 22,73 kilo, maar  in november vorig jaar gedaald naar 18,48 kilo per hoofd van de bevolking per jaar.

Promotie van verse producten

Ondertussen zijn er nog allerlei initiatieven van verschillende sectoren om gezonder te eten. En om de consumptie van lokale en verse producten te stimuleren. Overheidsorganisaties, ngo’s en bedrijven in de voedingssector maken de consument bewust van de voordelen van een evenwichtige voeding en de consumptie van vers voedsel.

Dit vind je misschien ook leuk