Spanjaarden eten thuis steeds minder verse groente en fruit

door admin
Spanjaarden eten thuis steeds minder verse groente en fruit

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding werd er in die periode in totaal 8.7 miljard euro uitgegeven aan verse groente en fruit voor thuisconsumptie. Dat is 4% minder dan vorig jaar.

Fruit

De dalende trend van het afgelopen jaar geldt voor alle producten: groente, fruit en aardappels. Er werd thuis 12% minder fruit gegeten dan in diezelfde periode vorig jaar. De totale hoeveelheid bleef steken op 2,5 miljoen kilo voor thuisconsumptie. Uitgedrukt in geld kwam dat neer op een daling van 1% die er minder aan fruit werd uitgegeven. De daling betrof vrijwel alle fruitsoorten, met uitzondering van druiven en mandarijnen, die juist een stijging kenden van respectievelijk 9% en 2%.

Groente

De hoeveelheid geconsumeerde groente daalde met 15% ten opzichte van vorig jaar. Dat vertaalde zich in een daling van 8% aan euro’s die er aan werden uitgegeven. De totale hoeveelheid kwam niet verder dan 1,5 miljoen kilo, ter waarde van zo’n 3.278 miljoen euro. Ook hier gold de daling over vrijwel de hele linie: er werd 12% minder tomaten thuis gegeten, 12% minder sla, 19% minder paprika’s en 20% minder uien. En ook de vraag naar aardappelen is met 13% flink gedaald. Spanjaarden aten in deze periode in totaal 964 miljoen kilo aardappelen, ter waarde van 538 miljoen euro.

Consumptie lager dan voor de pandemie

De daling is zo sterk dat de aantallen zelfs lager liggen dan in de periode van voor de pandemie. In 2019 werd er van januari tot en met augustus nog 5,2 miljoen kilo groente en fruit thuis geconsumeerd door Spanjaarden, zo’n 10% meer dan in dezelfde periode in 2022. Volgens FEPEX, de Spaanse koepelorganisatie voor Groente- en Fruittelers en -exporteurs, bevestigt dit dat de daling een relatie heeft met het einde van de coronalockdowns. Men is immers niet meer gedwongen om thuis te eten.

Zorgen over ongezonde levensstijl

Tegelijkertijd zijn er al langer zorgen over de ongezonde levensstijl van Spanjaarden, met name wat eten en drinken betreft. Eerdere pogingen van de Spaanse regering om hun landgenoten gezonder te laten eten hebben tot nog toe niet veel succes. Zo werd eerder dit jaar het regeringsplan om bier en wijn uit het bekende ‘menú del dia’ te schrappen na veel kritiek van tafel gehaald.

Dit vind je misschien ook leuk