Spanjaarden binnen EU minst bezorgd over veiligheid en defensie

door Elize van LoonElize van Loon
defensie
Uit de meest recente Eurobarometer-enquête blijkt dat Spanjaarden, samen met Maltezen, de minst bezorgde Europeanen zijn over veiligheid en defensie.

Slechts 20% van de Spanjaarden noemt dit een zorg, vergeleken met een EU-gemiddelde van 36%. Hoewel deze zorgen relatief klein zijn, zien Spanjaarden de EU-27 wel als het belangrijkste kader om bescherming te bieden tegen mondiale veiligheidsrisico’s. Zij geloven net als een overweldigende meerderheid van 89% van de Europeanen, dat meer eenheid binnen de EU de sleutel is om mondiale uitdagingen aan te pakken. Jongeren leiden hierin, hun optimisme over de voordelen van EU-lidmaatschap is historisch hoog.

Grotere rol voor de EU

66% van de Europeanen wil dat de rol van de EU bij het beschermen tegen crises belangrijker wordt. In Spanje ligt dit percentage nog hoger, op 72%. Bovendien erkent 50% van de Europeanen dat deze rol al is toegenomen. Jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn het meest overtuigd van de groeiende impact van de EU op veiligheid.

Verschillen in prioriteiten

Bij de vraag welke thema’s belangrijk zijn om de positie van de EU in de wereld te versterken, staan defensie en veiligheid met 36% bovenaan. Dit verschilt per land; in Litouwen en Denemarken is dit percentage respectievelijk 56% en 52%. Duitsland, dat net een historische grondwetswijziging heeft goedgekeurd om de defensie-uitgaven te verhogen, zit met 43% ook boven het Europese gemiddelde. Spanjaarden vinden dat onderwijs en onderzoek de hoogste prioriteit zouden moeten hebben (40 procent, vergeleken met het Europese gemiddelde van 23 procent). Slechts 20 procent noemt defensie als belangrijkste thema.

Discussie over terminologie

De Spaanse premier Pedro Sánchez pleit voor een minder militaristische benadering van de defensie-uitgaven van de EU. Hij geeft de voorkeur aan een andere naam van het €800 miljard kostende plan ReArm Europe.Termen zoals “herbewapening” zijn ongeschikt en Sánchez wil taalgebruik dat burgers beter aanspreekt. Italië, waar de zorgen over defensie ook laag liggen (31%), steunt deze visie. Brussel heeft aangekondigd om met meer neutrale terminologie te komen, zoals “paraatheid.”