Spanje bereikt groepsimmuniteit in de tweede helft van augustus

door admin
Spanje bereikt groepsimmuniteit in de tweede helft van augustus

Volgens Pedro Sánchez betekent dit een ‘gigantische stap’ voor de vordering van de Spaanse vaccinatiecampagne en in het halen van de gestelde doelen in die campagne. Met die 13 miljoen vaccins van Pfizer kan het wekelijkse ritme van vaccineren in Spanje opgevoerd worden van nu 1,7 miljoen per week naar 2,7 miljoen per week vanaf begin juni.

Boost voor vaccinatie per juni

In de week van 3 mei waren er 5 miljoen mensen in Spanje die de volledige dosis van het coronavaccin hadden ontvangen. Met deze boost van Pfizer, en natuurlijk met de periodieke leveringen van de andere fabrikanten, stijgt dit aantal naar 10 miljoen mensen in de eerste week van juni. 

Spanje lijkt einddoel medio augustus te halen

Met deze aantallen presenteerde Sánchez ook de volgende tussenstappen: Op 14 juni moeten 15 miljoen mensen in Spanje volledig zijn ingeënt; in de week van 19 juli zijn dat er 25 miljoen. Eind augustus, maar zeer waarschijnlijk al in het midden van die maand, zal de regering het streefdoel hebben behaald van 33 miljoen mensen in Spanje (70 procent) dat zal zijn gevaccineerd.

Vier Spaanse regio’s starten met vaccineren 40- tot 50-jarigen

Op hetzelfde moment dat de Spaanse premier dit nieuws opgetogen wereldkundig maakte, werd van vier regio’s bekend dat ze in juni starten met het vaccineren van de bevolking tussen de 40 en 50 jaar. Vanaf juli zullen de mensen onder de 40 in deze regio’s aan de beurt zijn.

In Madrid en in Catalonië worden in juni de mensen tussen de 40 en 49 jaar ingeënt en de 40-minners zijn in juli aan de beurt. Valencia en Castilië en León zullen halverwege juni starten met het vaccineren van mensen tussen de 40 en de 49 jaar. Alle 50-plussers in Valencia moeten op dat moment minstens een dosis hebben ontvangen. 

Stand van zaken voor heel Spanje

Op het moment van schrijven hebben 14.318.348 mensen (30,2 procent) een eerste prik gehad en 6.502.978 (13,7 procent) van de bevolking in Spanje heeft al een volledige dosis van een van de coronavaccins ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk