Spanje bereikt historisch aantal werkenden ondanks stijging werkloosheid

door admin
Spanje bereikt historisch aantal werkenden ondanks stijging werkloosheid

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Instituto Nacional de Estadística (INE). De arbeidsmarkt kreeg een aanzienlijke impuls dankzij een sterk toeristisch seizoen, dat verlengd werd door hogere temperaturen tot ver in oktober.

In het derde kwartaal werden er 209.200 nieuwe banen gecreëerd. Dit is bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er 77.700 banen werden toegevoegd. Vooral buitenlandse werknemers profiteerden hiervan met een stijging van 146.600 nieuwe banen.

Keerzijde van de medaille

Hoewel het totaal aantal werkenden historisch hoog is, steeg het aantal werklozen tot 2,85 miljoen. De werkloosheidsgraad blijft desondanks onder de 12%, en de jeugdwerkloosheid is de laagste sinds 2008. De overheid viert de cijfers als bewijs van de “kracht en dynamiek van de Spaanse economie”, maar de oppositie roept op tot voorzichtigheid vanwege de “kwetsbaarheid van ons arbeidssysteem”.

Sekse en leeftijd

De arbeidsmarkt zag een toename van 130.500 mannen en 78.600 vrouwen, wat het totaal aantal werkende vrouwen op een historisch hoogtepunt brengt van 9.878.200. Bij de jongeren onder de 25 jaar steeg het aantal werkenden met 138.500, en bij de groep boven de 55 jaar met 93.300.

Regionale verschillen

De werkloosheid varieert sterk per regio. Terwijl in Madrid en Andalusië het aantal werklozen steeg met respectievelijk 37.600 en 30.700, zagen Castilla-La Mancha, Balearen en Aragón hun werkloosheidscijfers dalen.
Het blijft een gemengd beeld: enerzijds is er sprake van een recordaantal werkenden, anderzijds groeit ook het aantal werklozen. Experts waarschuwen dat, ondanks deze positieve cijfers, voorzichtigheid geboden is in het licht van een vertragende internationale economie.

Lees ook: Met het einde van de zomer ook bijna 20.000 nieuwe werklozen in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk