Spanje is gastheer van NAVO-top in 2022

door admin
Spanje is gastheer van NAVO-top in 2022

Jens Stoltenberg, sinds 2014 secretaris-generaal van de NAVO en Pedro Sánchez hebben deze week bevestigd dat de top wordt gehouden in Madrid nadat regeringsleiders overeenstemming bereikten over Spanje als locatie. “We hopen elkaar in 2022 weer in Spanje te ontmoeten, gevolgd door onze bijeenkomst in Litouwen”, aldus de leiders in een verklaring na afloop van de bijeenkomst op maandag in Brussel.

De benoeming van Spanje volgde op de ultra-korte ontmoeting tussen premier Sánchez en de Amerikaanse president Joe Biden in de wandelgangen en voorafgaand aan de bespreking. Veel werd geschreven in de Spaanse media over de luttele seconden waarin Sánchez naast Biden liep, nerveus aan zijn mondkapje plukkend. De Amerikaanse president bleef strak vooruitkijken en leek nauwelijks op de Spaanse premier te reageren. “Ik heb geen timer voor hoe lang ik de president van de Verenigde Staten al dan niet heb ontmoet”, reageerde Sánchez. 

De keuze voor Spanje valt samen met de veertigste verjaardag van de toetreding van het land tot de NAVO. Spanje zal 25 jaar na een top van de NAVO opnieuw gastheer zijn: in juli 1997 organiseerde Madrid een bijeenkomst van de regeringsleiders toen José María Aznar het land regeerde en Bill Clinton nog president van de Verenigde Staten was. 

Vergroten afschrikkings- en verdedigingskracht

Tijdens de bijeenkomst van maandag besloten de 30 NAVO-lidstaten om een ​​”nieuw hoofdstuk” in de trans-Atlantische relatie te starten, met richtlijnen die de organisatie moet volgen om haar afschrikkings- en verdedigingskracht tegen het jaar 2030 te hebben vergroot. Hierbij werden de nu bekende uitdagingen geïdentificeerd, zoals de “agressiviteit” van Rusland, maar ook nieuwe, zoals de militaire rivaliteit van China of de noodzaak om samen meer technologische vooruitgang te boeken.

Het huidige document over het NAVO Strategisch Concept dateert van 2010 op de top van Lissabon. De laatste top ging over zaken als de relatie met Rusland, cyberspace en terrorisme, energetische veiligheid of het creëren van een antiraketschild. 

Spaanse premier ‘erg blij’

De president van de Spaanse regering zei na afloop van de bijeenkomst “erg blij” te zijn om “deze belangrijke top in Madrid te houden.” De president van Litouwen, Gitanas Nauseda, had deze maandag naar voren gebracht dat Spanje de NAVO-top in 2022 zal organiseren, nadat hij had verklaard dat zijn land ernaar streefde de volgende in 2023 te organiseren. “Ik ben blij om infrastructuur te bieden en gastheer te zijn van de volgende top, na die in Spanje in 2022”, verzekerde Nauseda, in opmerkingen bij aankomst op de top deze maandag in Brussel.

Dit vind je misschien ook leuk