Spanje krijgt 3 miljard euro uit Europees noodfonds voor elektrische mobiliteit

door admin
Spanje krijgt 3 miljard euro uit Europees noodfonds voor elektrische mobiliteit

Het programma voorziet met deze investering in onderzoek, ontwikkeling en innovatie, milieubescherming en energie-efficiëntie in de hele keten van de elektrische auto-industrie. Een deel van de investering is afkomstig uit herstelinstrument NextGenerationEU, het grootste stimuleringspakket ooit, bestemd voor een groener, digitaler en verkrachtiger Europa na de coronacrisis. 

“Dit eerste Strategische Project van Spanje is een unieke kans om de autosector nieuw leven in te blazen vanuit een duurzaam en digitaal perspectief. Wij zullen vooruitgang blijven boeken op onze weg naar een nieuw mobiliteitsmodel”, liet premier Sánches afgelopen donderdag op sociale media weten nadat het nieuw bekend was geworden. De Europese Commissie heeft 3 miljard euro toegekend aan dit nieuwe mobiliteitsplan.  

Productie elektrische auto’s in Spanje

Met de investering in het PERTE kunnen twee grote projecten van start gaan. Het eerste betreft een innovatie van de fabrieken van Seat en Volkswagen in Martorell (Bardelona) en Landaben (Pamplona), opdat deze volledig elektrische auto’s kunnen gaan assembleren. Het tweede grote project is de bouw van een accufabriek om de hiervoor genoemde fabrieken te gaan bevoorraden. 

Spanje wordt Europese hub

De Spaanse overheid heeft berekend dat met de huidige investering uit het Europese fonds een totale investering in gang wordt gezet van zo’n 19 miljard euro in de komende drie jaar. Volgens de Spaanse premier is de doelstelling zeker niet om terug te keren naar het niveau van vóór de coronapandemie, maar om de autobranche te transformeren tot een belangrijke motor voor de Spaanse economie. Deze zou in 2030 15 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moeten uitmaken. Spanje zou dan volgens Sánchez de belangrijkste ‘hub’ zijn voor de Europese elektromobiliteit. 

Het bedrag van 3 miljard euro dat nu door de EU is goedgekeurd, wordt aangevuld met andere programma’s die stimulering van elektrisch rijden beogen zoals het Plan Moves. Met dit plan kunnen de autonome regio’s inwoners stimuleren een elektrische auto aan te schaffen en worden met een investering van 800 miljoen euro meer laadpunten gerealiseerd. Een ander voorbeeld is een investering in het Technologisch Programma voor Duurzame Mobiliteit van het Spaans Centrum voor Technologische en Industriële Ontwikkeling. 

140 duizend nieuwe banen

De Spaanse regering denkt dat het PERTE voor 140 duizend nieuwe banen zal zorgen in Spanje. In 2025 moeten daarmee 250 duizend elektrische auto’s een kenteken hebben gekregen en moeten tussen de 80 duizend en 110 duizend laadpalen zijn gecreëerd. 

Dit vind je misschien ook leuk