Spanje meldt eerste twee sterfgevallen door hepatitis van onbekende oorsprong

door admin
Spanje meldt eerste twee sterfgevallen door hepatitis van onbekende oorsprong

Er zijn al 46 gevallen ontdekt in Spanje, tussen 0 en 16 jaar waarvan meer dan 60% meisjes. Volgens het gezondheidsrapport dat donderdag werd gepubliceerd op basis van gegevens tot 3 augustus. Onder de 46 gevallen die in Spanje werden ontdekt, moesten drie levertransplantaties worden uitgevoerd. Eentje bij een 3-jarig meisje woonachtig in Aragon met een goede klinische evolutie, een 6-jarige jongen uit Murcia en een 15 maanden oude baby in Andalusië.

De 6-jarige jongen kreeg op 2 juli symptomen en op 18 juli werd hij in ernstige toestand met hersenoedeem overgebracht naar een ziekenhuis in Madrid voor een transplantatie. De transplantatie vond plaats op 29 juli en hij stierf 24 uur na de transplantatie.

De andere overledene is een 15 maanden oude baby uit Andalusië die eind juni werd opgenomen met acute gastro-enteritis met een positieve kweek voor adenovirus in een kritieke situatie. De zaak vereiste een urgente levertransplantatie en de baby stierf ook binnen de volgende 24 uur.

In vijf gevallen gaat het om kinderen jonger dan 1 jaar en 3 daarvan, met symptomen vanaf begin juni, zijn pasgeborenen van 3 en 5 dagen oud (opgenomen op de IC) en een was 48 dagen. Bij deze baby is enterovirus gedetecteerd, bij een ander ook adenovirus en bij de derde SARS-CoV-2.
 
In 10 autonome gemeenschappen 

De gevallen zijn ontdekt in 10 autonome gemeenschappen en hebben onderling geen epidemiologische relatie. De symptomen begonnen tussen 2 januari en 2 juli met de meeste detecties tussen 7 maart en 1 mei. De gevallen zijn als volgt verdeeld per autonome regio: Andalusië (3), Aragon (1), Balearen (4), Canarische Eilanden (1), Castilla y León (2), Castilla-La Mancha (3), Catalonië ( 9), Galicië (5), Madrid (15) en Murcia (3).

De gemiddelde leeftijd van de onderzochte gevallen was 5,3 jaar en de mediane leeftijd was 4 jaar. 29 gevallen waren meisjes (64,4%) en 16 jongens (35,6%), waarbij een hoger percentage meisjes werd geobserveerd, vooral in de groep van 0 tot 5 jaar oud.

Van de gevallen waarvoor informatie over symptomen beschikbaar is, zijn de meest gemelde gevallen algehele malaise (26 gevallen; 65%), braken (26 gevallen; 59%), koorts (23 gevallen; 58%) en buikpijn (21 gevallen; 50%). Geelzucht werd gemeld in 20 gevallen (50%), diarree in 12 gevallen (29%), luchtwegsymptomen in 10 gevallen (25%) en huiduitslag in 9 gevallen (23%).

Onderzoek is uitgevoerd in het National Microbiology Centre (CNM) van het Carlos III Health Institute (ISCIII). Er zijn 7 positieve gevallen voor herpesvirus gedetecteerd en 10 van de 21 geanalyseerde (47,6%) waren positief voor adenovirus, dus dat blijft de hoofdverdachte achter deze gevallen.

In ieder geval verzekert het ministerie van Volksgezondheid dat “tot dusverre het aantal gevallen van hepatitis van onbekende oorzaak bij kinderen en transplantaties binnen de verwachtingen ligt volgens schattingen gemaakt op basis van gegevens van voorgaande jaren.”

Health legt uit dat een vergelijkende analyse tussen autonome gemeenschappen geen toename heeft waargenomen in gevallen van ernstige hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen van 0 tot 16 jaar in de periode van januari tot mei 2022 in vergelijking met dezelfde periode van de vijf voorgaande jaar, noch in de opsplitsing van codes en leeftijden”.

Op internationaal niveau zijn tot 28 juli 507 gevallen gemeld in Europa in 21 landen, 273 in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk (6), België (14), Bulgarije (1), Cyprus (2), Denemarken (8) , Frankrijk (9), Griekenland (12), Ierland (24), Israël (5), Italië (36), Letland (1), Luxemburg (1), Nederland (15), Noorwegen (6), Polen (15) , Portugal (20), Moldavië (1), Servië (1) en Zweden (12).

Onderzoek naar oorsprong gaat door

Ondertussen blijven gezondheidsautoriteiten doorzoeken naar de oorsprong van ernstige hepatitis bij kinderen. Adenovirusinfectie, samen met andere cofactoren die het effect ervan zouden versterken, blijft echter de belangrijkste hypothese.

Adenovirusinfectie is een van de meest voorkomende oorzaken van virale gastro-enteritis bij kinderen. Dit is onder normale omstandigheden een milde infectie, maar het kan leiden tot een ernstiger infectie of immuungemedieerde leverschade.

Het ernstigste effect van de ziekte is nog steeds leverfalen. “Het ernstigste gevolg van deze ziekte is leverfalen dat een levertransplantatie vereist of zelfs de dood van sommige patiënten kan veroorzaken”, verklaarde Juan Carlos Hurtado, van de microbiologische dienst van het Hospital Clínic de Barcelona aan El Economista.

Dit vind je misschien ook leuk