Spanje ontsnapt aan recessie volgens premier Sánchez

door admin
Spanje ontsnapt aan recessie volgens premier Sánchez

Er komt geen Apocalyps, benadrukte Sánchez. En dat is een positieve boodschap voor 2023, het jaar waarin de Spanjaarden naar de stembus gaan.

Spanje heeft het laagste inflatiepercentage in de eurozone en de hoogste economische groei van alle Europese economieën. Tijdens de resterende maanden van de zittingsperiode, zo kondigde hij aan, zal de regering ‘de pensioenen en het minimum loon (SMI) blijven uitbetalen, al is de context momenteel buitengewoon complex. Hij ging niet in op het idee van een onmiddellijke verhoging van de SMI (zoals bepleit door vice-president Yolanda Díaz). Hij kwam niet verder dan de algemene toezegging om deze op 60% van het gemiddelde loon te brengen.

Arbeidshervorming

Tegenover UGT-leider Pepe Álvarez prees de president de dialoog en het sociaal overleg, waardoor de regering tot akkoorden als de arbeidshervorming kon komen.

In het eerste jaar dat deze arbeidshervorming van kracht is, zei hij, is de werkloosheid met meer dan 268.000 mensen gedaald, zijn er meer dan een half miljoen banen gecreëerd, zijn de vaste contracten met 232% gestegen (dankzij de uitbreiding van het vaste contract) en is het aantal tijdelijke banen met 13% gedaald.

Ondanks de ‘ongunstige context’, eerst door de pandemie en nu door de oorlog, wees de premier erop dat ‘de regering de enorme uitdagingen van deze legislatuur vastberaden en met overtuiging is aangegaan. In een geest van dialoog hebben we grote collectieve overwinningen geboekt en is het land erin geslaagd terug te keren naar de weg van de sociale dialoog’.

Kritisch was hij wel op degenen die zich tegen elke vorm van overeenkomst verzetten, zoals de oppositie doet. ‘Zij werken de belangen van Spanje en zijn burgers tegen’, waarschuwde hij.

Sneer naar extreemrechts

Pedro Sánchez verwees ook naar de gebeurtenissen in Brazilië om erop te wijzen dat ‘extreemrechts’ begint met beledigen en eindigt met het ‘bestormen van de instellingen’.

‘Als je een “ultrarechtse rakker” wilt herkennen’, zei hij, ‘dan is hij altijd tegen elke sociale vooruitgang, hij is tegen de verhoging van de pensioenen, het minimum en de invoering van het Minimum Vitaal Inkomen (IMV). Hij verzet zich tegen de gelijkheid tussen mannen en vrouwen en ontkent de klimaatnoodtoestand’, voegde hij eraan toe.

Dit vind je misschien ook leuk