Spanje op Wereldmilieudag tegen droogte en woestijnvorming

door admin
verwoestijning

Op woensdag 5 juni sluit Spanje zich aan bij de Wereldmilieudag om bewustwording te creëren over de cruciale rol van de natuur en om de degradatie van het land door menselijke activiteit en klimaatverandering tegen te gaan.

De strijd tegen droogte, woestijnvorming en het herstel van land is essentieel voor het behoud van een planeet die zwaar te lijden heeft onder het misbruik van zijn hulpbronnen.

Verontrustende cijfers 

Volgens de VN-Conventie ter Bestrijding van Woestijnvorming is tot 40 procent van het land op de planeet gedegradeerd. Dat feit treft op directe wijze de helft van de wereldbevolking. Sinds 2000 zijn het aantal en de duur van droogtes met 29 procent toegenomen.

De Spaanse vicepresident en minister voor Ecologische Transitie, Teresa Ribera, wenste haar volgers op X een “gelukkige Wereldmilieudag” en riep op tot een groen en veelbelovend Europa, vooruitkijkend naar de Europese verkiezingen. Ze moedigde de burgers aan te stemmen voor “onze landen, onze toekomst” tijdens de komende verkiezingen voor het Europees Parlement.

Woestijnvorming en watertekorten in Spanje

In Spanje is meer dan tweederde van het landoppervlak potentieel blootgesteld aan woestijnvorming. Het land wordt bovendien geconfronteerd met langere perioden van droogte en toenemende waterstress. De huidige waterreserves in Spanje zijn 65,7 procent, maar sommige stroomgebieden, zoals die van de Segura in Murcia (22,6%), interne stroomgebieden van Catalonië (30,7%) en het mediterrane Andalusië (31,3%), bevinden zich in kritieke toestand. Afgezien van het watertekort nemen ook de zorgen over de kwaliteit van het beschikbare water toe. Ook die wordt bedreigd door overbevolking langs de kusten, grote waterslurpende datacenters, vervuilende macro-boerderijen en slecht waterbeheer.

Slechte waterzuivering grootste probleem voor stranden Spanje

Luchtkwaliteit

Andere nijpende milieukwesties in Spanje zijn gerelateerd aan luchtkwaliteit en de uitstoot van broeikasgassen. Dit heeft geleid tot de invoering van lage-emissiezones in steden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vanaf januari 2023 zijn Spaanse steden en eilanden met meer dan 50.000 inwoners verplicht om deze zones in te stellen, waar voertuigen worden beperkt op basis van hun emissies.

Doel van Wereldmilieudag

Het thema van de Wereldmilieudag, geïnitieerd door de Verenigde Naties, is dit jaar “Ons land. Onze toekomst. Wij zijn #GeneratieHerstel”. Het doel is te voorkomen dat gebieden waar geen woestijnklimaat heerst, met nog aanwezige vegetatie deze kenmerken als gevolg van menselijke activiteiten overnemen.

Actie is noodzakelijk

Wereldwijd wordt elke vijf seconden een gebied ter grootte van een voetbalveld geërodeerd, terwijl het 1.000 jaar duurt om drie centimeter bovengrond te vormen. Experts schatten dat de wereld haar voedselproductie met 60 tot 70 procent moet verhogen om in 2050 negen miljard mensen te voeden. Ondertussen bedreigt landbouwuitbreiding bossen en biodiversiteit.

Manifest van PSOE 

Op de Wereldmilieudag bevestigt de Spaanse regeringspartij PSOE in een manifest haar inzet voor “de bescherming en het behoud” van de planeet. Deze dag biedt volgens de partij een kans om na te denken over de maatregelen die nodig zijn om de natuurlijke hulpbronnen die het leven op aarde ondersteunen, te beschermen en te behouden.

Activiteiten en initiatieven

Voor Wereldmilieudag in Spanje zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder workshops, natuurgames, seminars en wandelroutes, georganiseerd door publieke administraties, universiteiten, organisaties, bedrijven en burgers.

Greenpeace benadrukt dat het waterprobleem in Spanje “niet alleen een gebrek aan regen is”. Volgens de milieuorganisatie is er in Spanje sprake van schaars, vervuild en slecht beheerd water. Op dit moment leven twaalf van de 48 miljoen inwoners van Spanje al in gebieden met waterbeperkingen.

Erika González van Ecologistas en Acción waarschuwt dat de ecologische noodsituatie en de sociale gevolgen ervan blijven verslechteren. Daarom dringt ze aan op een dringende stopzetting van projecten en beleid die de crisis verergeren.

Gemeenschapsprojecten en vrijwilligersacties

Amigos de la Tierra benadrukt het belang van lokale gemeenschappen in restauratieprojecten via gemeenschapsherstel van ecosystemen. Afgelopen weekend riep het Libera-project van SEO/BirdLife in samenwerking met Ecoembes 15.000 vrijwilligers op om afval te verwijderen uit 926 natuurgebieden. Dit probleem van afval in de natuur schaadt ecosystemen en vervuilt water en bodem.

Dit vind je misschien ook leuk