De Universiteit van Malaga (UMA) doet mee met ZEUS, een ambitieus Europees project dat erop gericht is om efficiëntere en duurzamere zonne-energie vanuit de ruimte op te vangen. Het project, onder leiding van de Spaanse hoogleraar Barrigón, heeft als doel de opwekking van zonne-energie efficiënter te maken en de technologie verder te ontwikkelen voor gebruik in de ruimte.
Het project ZEUS richt zich specifiek op het gebruik zonnecellen met nanodraden, een innovatieve fotovoltaïsche technologie, waarbij zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Nanodraden zijn duizend keer dunner dan een menselijke haar en zijn bestand tegen de straling in de ruimte. De microdraden kunnen zonne-energie absorberen.
De huidige zonnecellen hebben een efficiëntie van ongeveer 15 procent. Dat betekent dat slechts een klein deel van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Het doel van het Europese project is om deze capaciteit aanzienlijk te verbeteren door verschillende materialen te combineren binnen een nanodraad. Dit moet leiden tot de ontwikkeling van een verbeterde zonnecel, met een theoretisch potentieel rendement van ongeveer 45 procent.
Zonne-energie Spanje
Spanje legt zich al jaren toegelegd op onderzoek naar zonne-energie, met name op aarde. De regio’s Andalusië en Extremadura huisvesten enkele van Europa’s grootste zonneparken. Ook speelt Spanje een actieve rol in ruimtevaartprojecten, via instellingen zoals het Spaanse Ruimtevaartinstituut (INTA) en bedrijven zoals SENER Aeroespacial. Met ZEUS wordt deze expertise gebruikt door zonne-energie toegankelijker te maken voor gebruik in de ruimte. Dit moet uiteindelijk ook bijdragen aan duurzaam energiegebruik op aarde.
Toepassingen in het dagelijks leven
Technologieën die oorspronkelijk voor de ruimte worden ontwikkeld, worden later vaak ook toegepast op aarde. De verwachting is dat dit ook geldt voor deze nieuwe generatie zonnecellen. Dankzij hun kleine formaat kunnen ze worden gebruikt voor het maken van miniatuur zonnecellen. Daarmee wordt hun inzetbaarheid vergroot voor alledaags gebruik. Mogelijke toepassingen zijn onder meer in de elektronica, zoals kleine apparaten en LED-verlichting.
Daarnaast onderzoekt het project hoe deze zonnecellen niet alleen efficiënter kunnen worden, maar ook lichter en flexibeler. Deze eigenschappen zijn cruciaal voor de toekomstige ontwikkeling van grote uitvouwbare zonnepanelen, die geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen, zowel in de ruimte als op aarde.
Hoge verwachtingen van nieuwe vorm van zonne-energieopslag
Het ZEUS-project legt bovendien een sterke nadruk op duurzaamheid, met twee belangrijke doelen: het terugdringen van CO₂-uitstoot in de atmosfeer en het optimaliseren van de opwekking van zonne-energie. Om de milieuwinst te onderbouwen, wordt een levenscyclusanalyse uitgevoerd van de zonnecellen met nanodraden. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan hun toepassing voor energieopwekking in de ruimte.
Spanje en de Universiteit van Malaga hebben hoge verwachtingen van het nieuwe project rond zonne-energie. Dit onderzoek heeft de potentie om een belangrijke doorbraak te zijn in de ontwikkeling van zonne-energie en zou kunnen uitgroeien tot een revolutionaire technologie voor duurzame energie.
Lees ook: Zonne-energie zet opmars voort in Spanje, met historisch record in mei